Securitate

DefCamp 2015 a reunit peste 850 de oameni interesati de securitate informatica

DefCamp2015

DefCamp 2015, cea mai importanta conferinta din Romania dedicata securitatii cibernetice, s-a desfasurat intre 19 si 20 noiembrie, in Bucuresti, si a reunit peste 850 de participanti.Aproximativ un sfert dintre acestia au fost straini, provenind din peste 30 de tari. Evenimentul a reusit sa creeze, in doua zile, o diversitate culturala unica in Romania si Europa de Sud-Est pe zona de securitate cibernetica. A sasea editie DefCamp a fost marcata si de doua evenimente in premiera, pe langa deja consacratul DefCamp Capture the Flag (D-CTF.) Este vorba de IoT Village, sustinut de Bitdefender, si de App2Own Bug Bounty, care a avut sprijinul Orange Romania.

Finalistii D-CTF au fost: Dragon Sector – o echipa din Polonia (locul 1, castigand 1.500 euro), Tasteless – o echipa mixta europeana, adjudecandu-si locul 2 de 1.000 euro si Flux Fingers – o echipa din Germania, pe locul 3, care a primit 500 euro. (clasamentul final poate fi consultat aici)

Revenind la celelalte doua competitii, IoT Village s-a bucurat de un succes neasteptat, iar anul viitor se ia in calcul sa devina una dintre activitatile principale, dublandu-se numarul de dispozitive. Mai mult, in acest an toate dispozitivele puse la dispozitia participantilor au fost “sparte”, iar majoritatea vulnerabilitatilor identificate vor fi raportate producatorilor. La App2Own Bug Bounty, 95 de specialisti au generat peste 400.000 de incercari de atac. Acestea s-au concretizat in 71 de rapoarte validate, care urmeaza sa fie implementate de expertii Orange impreuna cu Fortinet.

In 2015, DefCamp a fost organizata de Asociatia Centrul de Cercetare in Securitate Informatica din Romania (CCSIR) cu sprijinul Orange Romania, Bitdefender si Checkmarx si sustinut de Ixia, Safetech, Beyond Security, Cert Sign by UTI, DELL SecureWorks, DELL SonicWALL si Fi-Ware.

Andrei Avadanei

“Ne asteptam la circa 700 de participanti si ne-am bucurat ca am adus alaturi peste 850 de oameni interesati de securitate informatica, de cum pot fi imbunatatite aceste produse care ne sustin viata digitala. Pentru anul viitor ne-am propus sa promovam mai intens evenimentul pe plan international si ne dorim sa atragem participanti de pe cat mai multe continente. Am fost incantati de cum au debutat cele mai noi doua competitii si luam in calcul sa includem din ce in ce mai multe activitati, dezvoltand programul spre realizarea unui track de tipul Hacking Village, unde sa incurajam educatia in acest domeniu prin activitati ca IoT Village, Lock Picking, Hardware Hacking, Hack the Bank si multe altele. Practic, asta ar insemna o sala intreaga cu tot felul de scenarii, in care participantii pot lua parte la concepte reale sau inspirate din tehnologii reale. Pe langa toate acestea, trebuie sa remarc o premiera in mass media din Romania – este primul an cand in presa romaneasca se discuta despre modalitati responsabile de a raporta producatorilor vulnerabilitatile gasite”, a declarat Andrei Avadanei, fondator si coordonator DefCamp.