DefCamp
Securitate,  Stiri

La DefCamp 2015 vei afla cat de usor iti pot fi furate datele pe Internet

DefCamp

Internetul este poate cea mai mare inventie a secolului XX si a dat nastere, odata cu anii 2000, dispozitivelor inteligente de tipul smartphone-urilor si retelelor sociale, precum Facebook, Twitter sau LinkedIn. Pe langa toate beneficiile pe care acest mediu le aduce, cum ar fi comunicarea instant, accesul rapid la servicii si acces la informatii, securitatea datelor si confidentialitatea individului sunt doua subiecte care trebuie sa intereseze cat mai multi utilizatori de Internet.

Cu acest scop a pornit, in 2011, DefCamp, cea mai mare conferinta pe teme de securitate cibernetica din Romania si printre cele mai importante din Europa Centrala si de Est. In 2015, DefCamp este organizata de Asociatia Centrul de Cercetare in Securitate Informatica din Romania (CCSIR) cu sprijinul Orange Romania, Bitdefender si Checkmarx si sustinut de Ixia, Safetech, Beyond Security si Cert Sign by UTI.

Andrei Avadanei

Dupa ce prima editie a fost la Bran si a adunat 80 de participanti, DefCamp 2015 se va desfasura intre 19 si 20 noiembrie in Bucuresti la Crystal Palace Ballrooms si sunt asteptati peste 700 de participanti, din aproximativ 30 de tari. Cateva zeci de speakeri specializati si recunoscuti la nivel mondial in industrie vor aduce in atentia publicului subiecte din cele mai noi cercetari in securitate cibernetica. Totusi, orice discutie despre securitate cibernetica trebuie sa aiba in vedere doua directii principale: solutia si identificarea problemei. Pentru aceasta din urma se bat atat companiile specializate in software de protectie, cat si hackerii.

DefCamp organizeaza in acest sens, de-a lungul celor doua zile de conferinta, finala celui mai important concurs de white hacking din Europa Centrala si de Est: DefCamp Capture the Flag (D-CTF). In etapa de calificare au participat aproape 1.200 de echipe din peste 80 de tari, iar castigatorii vor fi recompensati cu premii in valoare de 3.000 de euro, constand in bani, gadgeturi si hardware pentru computerele lor. Mai mult, calificarea in finala acestei competitii le asigura participantilor bilete gratuite la DefCamp 2015, dar si prezenta la alte competitii internationale de tipul Capture the Flag. Cele mai multe echipe inscrise sunt din Romania, Rusia si SUA, iar pe locul patru este Japonia.

DefCamp #6 vine, in premiera, cu doua competitii noi care provoaca participantii sa descopere vulnerabilitati pentru ca apoi sa le raporteze vendorilor intr-un mod responsabil, aliniate la standardele internationale. Astfel, la IoT Village sustinut de Bitdefender, participantii vor putea descoperi vulnerabilitati in dispozitive din sfera Internet of Things. Orange va sustine un concurs de tip Bug Bounty, prin care ii va premia pe cei care descopera metode de ocolire a sistemelor de protectie obisnuite, participand in acest fel la dezvoltarea solutiilor de securitate cibernetica.

In plus fata de acestea si de intrecerea D-CTF, se vor mai derula alte trei activitati importante pentru securitatea personala, a banilor si datelor. Astfel, in intrecerea Target John “hackerii”, primesc informatii despre o tinta reala si trebuie sa afle toate detaliile despre ea. Hack the Machine presupune ca ei vor aplica tacticile de hacking pe servere si computere pentru a descoperi vulnerabilitati, iar in Hack the Bank participantii vor trebui sa preia controlul asupra unui ATM adus la conferinta special pentru asa ceva si sa reuseasca sa retraga bani din el.

“Conferinta din aceasta toamna este, cu siguranta, asteptata de multi romani si nu numai. Vor fi prezenti lideri din domeniul securitatii cibernetice si confidentialitatii online, iar cercetarile din cursul anului si problemele identificate care tin de mediul virtual vor fi discutate si dezbatute de experti din Europa si Statele Unite ale Americii. Activitatile, experienta si comunitatea DefCamp au reusit sa dezvolte in fiecare an evenimentul, iar anul acesta estimam ca vom avea cea mai mare densitate de specialisti in securitate informatica pe metrul patrat din ultimii ani. Totodata, suntem si in plin avant tehnologic, cand conectam totul la web, tocmai de aceea am si pregatit o competitie dedicata dispozitivelor din Internet of Things. In acelasi timp, supravegherea realizata de state, grupari sau indivizi nu mai poate fi ignorata si avem experti care sa prezinte si dezbata acest subiect si cum ne raportam la el”, a declarat Andrei Avadanei, fondatorul si coordonatorul DefCamp.

In esenta, la DefCamp 2015 vor fi atinse cele mai sensibile subiecte din sfera securitatii cibernetice si confidentialitatii online. Printre acestea se numara securitatea infrastructurilor critice, malware si amenintari cibernetice avansate, securitatea dispozitivelor mobile, dar si inteligenta artificiala utilizata pentru a combate activitati ilegale, supravegherea in masa realizata de guverne, companii sau grupari specializate. Acestea si nu numai vor fi abordate de speakerii prezenti la DefCamp 2015 sub temele: Challenges on Reversing Layered Malware, Subverting the bedrock of Mobile Browser Security, Hacking and Securing Network Monitoring Systems: End-to-end walkthrough example on Ganglia, Democratisation of Mass Surveillance, Why nation-state malwares target Telco Networks sau Untrusted Mobile Applications. State of Art of Security App-Apocalypse.

Despre DefCamp

Din 2011 pana in prezent, DefCamp a reusit sa atraga in Romania peste 2.300 de participanti, din 34 de tari si 75 de orase, interesati de hacking, vulnerabilitati cibernetice, dar si solutii pentru protectie online. Audienta este complementara si echilibrata, dupa cum urmeaza: 25% sunt interesati de cyber security, 25% reprezinta top management, 25% vin din zona de dezvoltare proiecte, iar alti 25% sunt institutii, ONG-uri, participanti din mediul academic sau chiar studenti.