Tutoriale & Sfaturi

Cum sa folosesti camera telefonului pentru fotografii reusite

mobile cam-settings

In ultimii ani ne-am obisnuit sa imortalizam momentele speciale si sa le impartasim cu persoanele apropiate. Astfel, preferam sa folosim smartphone-ul oricand se iveste ocazia, decat sa avem grija aparatului foto dedicat, mai ales ca acum avem la dispozitie multiple posibilitati prin care sa imbunatatim instantaneu calitatea imaginilor surprinse.

Cu cat camera foto este mai performanta, cu atat pozele vor fi mai reusite. Acest lucru inseamna ca trebuie sa aiba diafragma si rezolutia cat mai mari.

”Pentru realizarea unor fotografii cat mai reusite, recomandam ca telefonul sa fie tinut cu ambele maini, deoarece il face mai stabil. In caz contrar, exista posibilitatea ca poza sa fie una miscata, neclara. Dupa ce se apasa declansatorul, nu trebuie miscat telefonul, deoarece este nevoie de cateva secunde pentru procesarea imaginii. Daca telefonul nu are camera foto prevazuta cu zoom optic, este de preferat sa ne apropiem fizic pentru a imortaliza acel moment, deoarece prin folosirea zoom-ului digital, riscam sa realizam o poza de o calitate slaba”, spune Adriana Vlad, ThePhoneGeeks.

Unul din factorii esentiali pentru realizarea unei fotografii reusite este lumina naturala. Atunci cand suntem intr-un spatiu inchis, este de preferat sa ne pozitionam intr-un unghi cat mai luminat, sau daca avem inclus si blit la telefon, sa il activam.
In plus, in functie de momentul, locul si tipul fotografiei, putem seta din telefon anumite module: sport – atunci cand fotografiem persoane in miscare, noapte – pentru fotografii mai clare la lumina redusa, modul continuu – se fotografiaza clisee continue la interval de 3 secunde, panorama etc.

Cele mai bune accesorii pentru fotografii de calitate

Si accesoriile imbunatatesc considerabil calitatea fotografiilor. Cel mai intalnit accesoriu este trepiedul, cu ajutorul caruia se pot realiza fotografii de calitate si atunci cand folosim zoom digital.

”Un alt accesoriu pe care il recomandam este Dispozitiv video 360 – o lentila atasabila care se monteaza peste camera foto a smartphone-ului. Pentru a nu mai fi nevoie de realizarea mai multor fotografii panoramice, care mai apoi sa fie montate intr-o singura imagine, cu acest dispozitiv le putem crea instant fotografii in format 360 grade”, explica Adriana Vlad.

Unul dintre cele mai noi accesorii de pe piata este selfie stick-ul cu Bluetooth. Smartphone-ul se prinde pe stick-ului telescopic, se sincronizeaza cele doua dispozitive, iar apoi se poate realiza o fotografie sau chiar un selfie, fie apasand pe butonul de la baza monopiedului, fie folosind o telecomanda.

Aplicatii cu ajutorul carora putem edita fotografiile

Daca accesoriile ne ajuta sa obtinem fotografii de o calitate mai buna, din unghiuri care pana acum pareau imposibil de redat, aplicatiile dedicate sunt aliatii nostri in ceea ce priveste personalizarea fotografiilor.

Specialistii EuroGsm recomanda cateva aplicatii cu ajutorul carora putem edita fotografiile realizate cu telefonul:

Una dintre ele este Adobe Photoshop Expres, care se poate descarca gratuit din App Store si Google Play. Aceasta aplicatie are peste 20 filtre ce pot fi aplicate pozelor direct pe smartphone. De asemenea, poate corecta automat expunerea si culorile, avand functii speciale pentru corectarea balansului de alb si a incadrarii.

Photo Editor este o alta aplicatie gratuita, cu ajutorul careia se pot regla luminozitatea si contrastul. In plus, cu ajutorul ei se pot aplica diferite efecte si rame foto, se poate scrie sau colora, se pot scoate anumite pete.

”Aplicatia Photo Editor poate fi o alternativa excelenta la Instagram, fiind foarte usor de folosit”, mentioneaza Adriana Vlad. O aplicatie mai complexa, care poate fi achizitionata pentru suma de 16,47 lei, este Photoshop Touch for phone. Aceasta aplicatie are implementata o parte din Adobe Photoshop, combinand imagini si aplicand efecte profesionale cum ar fi crop, sharpen, sau exposure. Are inclusa si utilizarea de layere, posibilitatile creative fiind practic nelimitate.

Top 3 telefoane care au camera foto performanta

Atat accesoriile, cat si aplicatiile speciale, ne ajuta sa obtinem fotografii reusite cu telefonul, insa baza o constituie camera foto a acestuia: cu cat e mai performanta, cu atat creste si calitatea fotografiilor.

Unul din smartphone-urile pe care le recomanda specialistii EuroGsm din acest punct de vedere este Samsung Galaxy S6. Are camera de 16 MP, diafragma f/1.9, ceea ce inseamna ca permite o captura foarte buna in conditii de luminozitate scazuta.

Un alt telefon potrivit pentru pasionatii de fotografie este HTC One M9, cu o camera de 20,7 MP, obiectiv larg, proiectat pentru a captura un camp visual mai lat, astfel incat sa poata fi incadrate cat mai multe persoane in fotografia dorita. De asemenea, HTC Eye are ambele camere de 13 MP, cu rezolutie foarte buna si focus rapid.