5g
Telefoane Mobile

Alcatel-Lucent e mai aproape de dezvoltarea tehnologiei 5G

5g

Proiectul 5GNOW, coordonat tehnic de Alcatel-Lucent, a fost recunoscut de Comisia Europeana pentru precizia cu care avanseaza in demersul de dezvoltare a noii generatii de retele mobile (5G) si pentru cresterea competivitatii pe piata europeana. Proiectul, finalizat in luna iulie a acestui an, a fost initiat in 2012.

In urmatorii ani, este de asteptat ca retelele mobile sa deserveasca miliarde de dispozitive si sa satisfaca cerinte pentru diferite tipuri de trafic de date. Actualele retele, care sustin aplicatii pentru descarcarea de videouri sau fisiere, nu dispun de flexibilitatea necesara pentru a rula miliardele de aplicatii din viitor. Retelele 5G trebuie configurate pentru a satisface pe de-o parte traficul video, dar si cresterea continua a traficului de pe dispozitive mobile sau cu senzori low-end, dispozitive purtabile inteligente, automobile sau roboti industriali conectati in retea in toata lumea. Rezultatele obtinute in acest proiect de pionierat de Alcatel-Lucent si ramura de cercetare a companiei, Bell Labs, vor permite operatorilor de comunicatii mobile sa satisfaca cererea mare pentru aplicatii.

Programul 5GNOW a identificat noi posibilitati de crestere de 100 de ori a numarului dispozitivelor conectate in retea si pentru modul in care reteaua poate reactiona de 50 de ori mai rapid. Astfel, orasele inteligente, aparatura inteligenta si mediile IoT se vor putea conecta in timp real la retelele globale fara o programare prealabila a alocarii traficului de date necesar.

Principalele concluzii ale proiectului vor fi prezentate in cadrul urmatorului atelier 3GPP 5G, in septembrie, si vor fi implementate si extinse prin proiectul Fantastic-5G.

Tod Sizer, director al departamentului de cercetare wireless la Bell Labs Stuttgart, declara: „Retelele mobile devin rapid puntea de legatura intre toate tipurile de comunicatii. Cresterea traficului industrial, camerele de monitorizare a traficului, senzorii, precum si cresterea continua a traficului de date in randul consumatorilor finali, vor genera schimbari radicale la nivelul retelelor actuale. Planul nostru pentru reteaua 5G are in vedere consolidarea eficienta a retelei, care le va permite furnizorilor de servicii mobile sa mentina calitatea serviciilor in conformitate cu asteptarile utilizatorilor si sa permita instalarea unor noi servicii si aplicatii, precum cele de tipul IoT si M2M.”

In plus fata de proiectul 5GNOW, in ultimii ani, Alcatel-Lucent si Bell Labs s-au implicat in proiecte cheie de cercetare alaturi de mai multe universitati, organisme de standardizare, consortii din industrie, precum si alti stakeholders din industrie. Exemple recente includ: aderarea la Technische Universität (TU) Dresden’s 5G Lab si acordurile de colaborare cu Korean Telecom, si NTT DOCOMO.

Multe dintre programele in care compania se implica sunt initiate sau recunoscute de catre Comisia Europeana, majoritatea avand legaturi cu 5G PPP. Acestea includ:

• FANTASTIC-5G
• 5G Norma
• mmMAGIC
• Flex5GWare
• Metis-II