Stiri

Alcatel-Lucent colaboreaza cu Universitatea Tehnica din Dresda la dezvoltarea standardului 5G

Alcatel-Lucent_Timisoara

Bell Labs, ramura de cercetare a Alcatel-Lucent (Euronext Paris si NYSE: ALU), va colabora cu Universitatea Tehnica din Dresda, Germania, pentru a dezvolta si testa impreuna tehnologii care vor contribui la definirea standardului 5G pentru retelele mobile.

Colaborarea celor doua organizatii se inscrie intr-un consortiu de cercetare, Laboratorul 5G Germania. Debutand in septembrie anul trecut, acest proiect are in vedere colaborarea intre organizatii diferite pentru a defini, dezvolta si livra tehnologia 5G si aduce impreuna 20 de profesori de la Universitatea Tehnica din Dresda (TU Dresda), una dintre cele mai importante din Europa. Laboratorul 5G Germania cuprinde patru directii diferite de cercetare si dezvoltare, iar Alcatel-Lucent se va concentra pe Wireless si retelistica.
Colaborarea dintre Alcatel-Lucent si Laboratorul 5G Germania presupune in aceasta etapa:

– Utilizarea conexiunilor multiple device-to-radio pentru a spori fiabilitatea comunicatiilor critice
Vor fi studiate modalitati prin care capacitatea si fiabilitatea retelei pot fi sporite conectand simultan un terminal, precum un smartphone, la multiple surse radio. Studiile vor fi concentrate pe modalitati prin care multiple conexiuni 5G sau o combinatie de retele 5G si 4G LTE ar putea spori fiabilitatea comunicatiilor critice, acolo unde o bresa in retea ar putea periclita o misiune, precum in cazul serviciilor de urgenta.

– Definirea frecventei radio 5G
Organizatia va analiza si o noua frecventa radio, prototipuri ale retelei 5G. Solutia Filtered-Orthogonal Frequency-Division Multiplexing (UF-OFDM), nou dezvoltata in cadrul Bell Labs pentru retelele 5G este un candidat important pentru standardizare si va permite performante imbunatatite si servicii noi, concomitent cu cresterea numarului de utilizatori (umani sau masini), precum si reducerea complexitatii retelelor 5G