Stiri

Epson: 40% dintre scolile urbane nu folosesc echipamente electronice in educatie

Simona_Decuseara_Sales_Marketing_Manager_Epson_pentru_Romania_si_Bulgari...

Aproape 40% dintre scolile din mediul urban din Romania nu folosesc echipamente electronice in procesul de predare la clasa, potrivit studiului „Rolul echipamentelor electronice in procesul educational”, solicitat de Epson si realizat in mediul online, in intervalul 3-8 iunie 2015. Rezultatele sondajului releva insa importanta pe care o are pentru parintii elevilor o metoda de predare moderna, in conditiile in care 90% dintre cei intervievati considera necesara folosirea echipamentelor electronice ca suport pentru predarea lectiilor in cadrul orelor de studiu la scoala frecventata de copiii lor.

„Am solicitat acest studiu tocmai pentru a evidentia necesitatea utilizarii tehnologiei in scolile din Romania. Credem cu tarie ca profesorii isi pot usura munca, iar elevii pot avea rezultate mai buna la invatatura cu investitii minime din partea institutiilor de invatamant. Insa incepand cu anul 2009, investitiile publice au scazut simtitor, desi noutatile tehnologice sunt tot mai necesare in unitatile de invatamant, iar obisnuinta elevilor cu echipamentele electronice impune tot mai mult o schimbare a metodelor de predare in scoli”, declara Simona Decuseara, Sales & Marketing Manager Epson pentru Romania si Bulgaria.

Potrivit studiului, cel putin 6 din 10 respondenti considera ca principalele avantaje ale folosirii echipamentelor electronice in procesul educational sunt cresterea atentiei elevilor si invatarea mai rapida, precum si dezvoltarea abilitatilor tehnice.

Avantajele folosirii echipamentelor electronice in procesul de invatare la scoala:

– Cresterea atentiei pe toata durata lectiei (66,71%)
– Asimilarea mai rapida a cunostintelor (64,57%)
– Dezvoltarea abilitatilor tehnice (61,73%)
– Reducerea timpului de invatare (37,2%)
– Rezultate mai bune la invatatura (31,52%)

„In procesul de predare, utilizarea echipamentelor electronice, precum proiectorul interactiv, permite o mai buna intelegere a materiei intr-un timp mai scurt din partea elevilor. Pe mine, ca si cadru didactic, folosirea acestor echipamente ma ajuta sa reduc la jumatate timpul de predare aferent unui subiect, iar copiii sunt mai atenti si mai interesati de ore, dar si mult mai creativi. Acestia invata, intr-un mod distractiv, sa puna intrebari, sa caute raspunsuri, sa cerceteze si sa dezbata”, declara Gabriela Bitoiu, invatatoare la Scoala Gimnaziala 197 din Bucuresti.

Pentru majoritatea elevilor, utilizarea echipamentelor electronice la orele de curs reprezinta o continuare a modului in care acestia sunt deja expusi la informatie in cadrul familiei. Astfel, peste 9 din 10 respondenti isi expun copiii in timpul liber la cel putin un dispozitiv electronic.

Tipuri de echipamente electronice folosite in procesul educational

– Calculator tip desktop (72,59%)
– Videoproiector (69,38%)
– Imprimanta (51,98%)
– Sistem audio (39,13%)
– Laptop (37,62%)

Tipuri de echipamente electronice la care sunt expusi copiii in cadrul familiei:

– Televizor (87,19%)
– Tableta (71,53%)
– Calculator tip desktop (70,94%)
– Laptop (69,75%)
– Imprimanta (52,19%)
– Sistem audio (46,26%)
– DVD-player (38,55%)
– Videoproiector (5,46%)

In acest context, Epson propune o alternativa inteligenta si eficienta din punct de vedere al costurilor: folosirea videoproiectoarelor interactive in procesul educational. Acestea devin din ce in ce mai atractive datorita functionalitatilor multiple pe care le au. Ele combina, intr-un produs multifunctional integrat, rolurile proiectoarelor pentru distante ultra-scurte cu cele ale tablelor interactive si ale flipchart-urilor de hartie. Mai mult, videoproiectoarele permit utilizatorilor sa vizualizeze si sa adnoteze continut de pe o serie de dispozitive-smart, fara a avea nevoie de aplicatii speciale.

EPSON_EB-595Wi

Proiectoarele din seria EB-5, spre exemplu, sunt instrumente multifunctionale interactive de predare a cursurilor prin intermediul carora se pot face prezentari captivante. Modelul EB-595WI pentru distante ultra-scurte ofera cel mai inalt nivel de interactivitate prin combinarea interfetei tactile cu cele doua creioane interactive. Datorita nivelului de luminozitate de 3.300 lumeni si al rezolutiei WXGA, designul modelului EB-595WI permite prezentarea de imagini de dimensiuni mari de la o distanta foarte scurta, fara umbre.

Tehnologia Epson 3LCD asigura imagini de inalta calitate datorita luminozitatii pe culoare si pe alb de acelasi nivel, pentru a furniza culori vii si imagini clare, chiar si in lumina diurna si culori de trei ori mai luminoase decat proiectoarele de top concurente. Rezolutia WXGA care se potriveste cu rezolutia si raportul de aspect ale majoritatii ecranelor de laptop si intrarea HDMI le permit elevilor sa beneficieze de imagini proiectate clar si bine definite.

„Suntem ferm convinsi ca scolile, colegiile si universitatile au nevoie de tehnologie fiabila, economica si usor de utilizat. E momentul ca institutiile publice sa reia investitiile, sa inceapa sa organizeze licitatii. Si asta nu numai la nivelul universitatilor, unde cadrele didactice au inteles rolul tehnologiei in procesul educational si fac cele mai mari investitii dintre unitatile de invatamant, cat si la nivelul primariilor care gestioneaza bugete pentru licee, scoli si gradinite”, declara Simona Decuseara.

Studiul „Rolul echipamentelor electronice in procesul educational” a fost realizat in perioada 3-8 iunie 2015, pe un esantion de 2.469 de respondenti majori, din mediul urban, care au in gospodarie cel putin un copil scolar si care sunt utilizatori ai platformei de sondare a opiniei publice iVox.ro.