Stiri

F64 gazduieste expozitia #Protest

ioana moldovan protests 01

F64 devine spatiu expozitional pentru imaginile protestelor surprinse de fotojurnalista freelancer Ioana Moldovan pe strazile din Turcia, Ucraina, Kosovo si Romania. #Protest, care prezinta – in viziunea Ioanei – spatiul public ca loc de ciocnire a notiunilor de oprimare si libertate, va fi deschisa publicului in perioada 21 aprilie – 3 mai 2015. Vernisajul va avea loc martea viitoare, incepand cu ora 19:00.

“Ioana a reusit sa surprinda in imagini multitudinea de stari, sentimente si manifestari care electrizeaza oamenii si care ii determina sa iasa in strada. Suntem incantati ca aceasta expozitie va fi la F64 si ca ea reuseste sa capteze aproape toate valentele protestului, de la mahnirea si furia declansate de abuzuri pana la bucuria realizarii ca schimbarea sta in mainile oamenilor. Vizitatorii au acces la o bogatie de experiente si trairi care nu isi prea gasesc locul in rutina de zi cu zi”, explica Marian Alecsiu, cofondator F64, despre imaginile cuprinse in expozitie.

Ioana Moldovan este fotojurnalist freelancer si s-a axat pe documentarea temelor sociale si a problemelor legate de drepturile omului. Proiectele ei fotografice au inceput cu prezentarea vietii din fostele colonii muncitoresti comuniste din Romania, iar in ultimii trei ani au condus-o catre miscarile de strada. In 2014, impreuna cu jurnalistul Laurentiu Colintineanu, a prezentat proiectul „Romania imbatraneste“ de-a lungul caruia a urmarit universul complex al imbatranirii in Romania.

„Dreptul la protest nu inseamna dreptul la protest violent. Se pune insa intrebarea «cum degenereaza un protest in violente?». Se intampla, cel mai des, atunci cand autoritatile publice vor sa incheie sau sa interzica dreptul la protest“, spune Ioana Moldovan despre fenomenul protestelor.