Stiri

Cisco puncteaza importanta IoE pentru Romania

CISCO-IOE

Cisco a organizat cea de-a treia editie a Cisco Connect. Desfasurata sub tema „Making innovation happen”, editia de anul acesta a atras peste 1.000 de specialisti IT din companiile prezente in Romania.

Acestia au discutat despre importanta Internet of Everything, urmatorul val in era Internetului si cum tendintele majore – printre care cloud, mobilitate, big data analytics, IoT si securitate.

„Cred ca maniera corecta de a aborda dezvoltarea inovatiei nu este concentrarea catre resursele unei singure companii, ci pe colaborarea cu alti parteneri industriali de mari dimensiuni. In cazul nostru este vorba de colaborarea cu GM, Bosch sau Intel. Cisco a optat deja pentru acest model si la doar sase luni de demararea proiectului openBerlin IoE Innovation Center, lucram deja cu 50 de start-up-uri din Europa de Est, Germania, Statele Unite sau Asia. Avem la dispozitie un fond de 250 milioane dolari pentru a finanta colaborarea cu start-up-urile spre a conecta oameni, procese, date si lucruri la modelul “open innovation” pentru dezvoltarea IoE” a declarat Bernd Heinrichs, Managing Director, IoT EMEAR & Berlin IoT Innovation.

Cele 23 de sesiuni de prezentare de anul acesta din cadrul Cisco Connect au scos in evidenta modul in care lumea se va transforma sub influenta tehnologiei, a interconectarii si a comunicarii avansate.

“Inovatia este cheia pentru ca toate aceste lucruri sa devina realitate. In anii trecuti, inovatia avea loc in spatele usilor inchise ale centrelor de cercetare si dezvoltare. Acest lucru nu mai este valabil in prezent cand vorbim tot mai mult despre conceptul de „open innovation” si despre crearea unui ecosistem de companii care lucreaza impreuna” considera Dorin Pena, director general Cisco Romania.

Orasele viitorului

Un exemplu de cooperare in acest sens este intre Cisco si Telekom. Cele doua companii au inceput constructia unui ecosistem capabil sa ofere solutii si servicii pentru orase inteligente. Mai exact, vorbim de Smart Lighting, o tehnologie destinata eficientizarii energetice si de o solutie pentru parcarile inteligente.

“Este important de mentionat ca aceste tipuri de solutii exista deja si pot fi implementate si in Romania. Autoritatile locale pot opta pentru o implementare modulara. Odata ce infrastructura este dezvoltata, servicii noi precum parcari inteligente, iluminat economic, solutii de management al traficului, pentru sanatate sau alte domenii pot fi adaugate treptat”, spune Dorin Pena, director general Cisco Romania.

Parcarile conectate, spre exemplu, permit unui oras sa directioneze soferii catre locurile disponibile si astfel sa reduca aglomeratia din trafic si sa optimizeze veniturile generate de acestea. Expertii estimeaza ca pana la 40% din aglomeratia din trafic este cauzata de soferii care cauta locuri de parcare.

Serviciile cloud sunt elemente cheie pentru implementarile IoE. Telekom Romania a anuntat deja obtinerea certificarii Cisco Cloud Powered Service care atesta investitiile facute de companie si orientarea catre oferirea de servicii cloud si gestionare a acestora la cele mai inalte standarde Cisco.

„Odata cu integrarea sub brandul Telekom am preluat si cele patru directii strategice de dezvoltare ale grupului. Dezvoltarea de retele integrate IP pentru oferirea celei mai bune experiente de utilizare, stabilirea de noi parteneriate pentru a introduce in portofoliul nostru servicii inovative si consolidarea pozitiei companiei pe sectorul solutiilor destinate zonei de business. Conceptul “one stop shop” descrie cel mai bine capabilitatile Telekom de a oferi servicii fixe si mobile, solutii standardizate ICT si dezvoltarea de aplicatii IoE”, considera Ovidiu Ghiman, director executiv comercial segment business in cadrul Telekom Romania.

Cisco estimeaza o crestere semnificativa a traficului de date in cloud, de la 3,1 zettabytes in 2013 la 8,6 zettabytes in 2018. Din fericire insa, Romania se afla pe primele locuri intre tarile cu cele mai performante retele fixe , lucru care ii permite implementarea mult mai usoara a serviciilor avansate de cloud.

IoE si ChallengeUp!, program de accelerare a start-up-urilor, dezvoltat de catre Cisco, Deutsche Telekom si Intel, anuntat anul acesta la MWC, deschide, de asemenea, o serie de oportunitati pentru start-up-urile din Romania.