calculator
Stiri

Cum sa prelungesti viata calculatorului tau

calculator

Multora dintre voi li se va parea ca sfatul ce-l veti primi in acest articol este ridicol si tot atat de multi dintre voi nu-l vor aplica. Poate insa ca voi reusi sa va schimb parerea despre calculatorul vostru de acasa cu un sfat mai detaliat si documentat.

Asadar, ce imi propun sa va spun cu prelungirea vietii calculatorului vostru e pura stiinta si nu e fictiune catusi de putin. Orice componenta a unui PC este o parte de electronica pusa cap la cap pe o placa de baza plina cu condensatori, trasee electrice, chip-uri si alte bucati electronice ce se “hranesc” cu clasicul 220V, curent electric. Aceste componente sunt supuse uzurii prin functionarea acestora si a elementelor naturii ce actioneaza asupra lor. Uzura cea mai mare insa vine curentul electric ce intra in componente la momentul pornirii acestora de catre utilizator. De aici vine si sfatul meu pentru voi: Daca doriti sa pastrati un PC cat mai mult cu putiinta in casa voastra si sa fie functional, evident, va recomand sa nu inchideti/porniti calculatorul de mai multe ori pe zi. Daca stiti ca il veti folosi de mai multe ori pe parcursul unei zile atunci mai bine nu-l mai opriti de dimineata pana seara. Da, veti creste cu ceva factura de curent insa PC-ul in care ati investit unii dintre voi foarte multi bani va tine pe viitor mai bine decat unul care a fost pornit/oprit zilnic de 5-10X pe zi.
Cunoscutul site american de mentenanta pentru calculatoare Geek Squad a analizat mai multe PC-uri in timp si a ajuns la aceesi concluzie cum ca opririle/pornirile dese omoara prematur un PC.
“Every time a computer powers on, it has a small surge of power as everything spins up, and if you are turning it on multiple times a day, it can shorten the computer’s lifespan.”
“De fiecare data cand un computer e pornit, acesta creeaza un soc de curent ce patrunde in toate componentele pe masura ce totul incepe sa se invarta si daca il porniti de mai multe ori pe zi, acest lucru poate scurta viata computer-ului.” Sunt niste concluzii date de niste specialisti si care ar trebui sa ne invatam sa le luam in considerare. De asemenea, cei de la Geek Squad mai spun ca, calculatoarele mai vechi au cea mai mare probabilitate pentru defectare datorita componentelor mai vechi ce nu au aceeasi calitate in constructia lor fata de componentele actuale. O solutie de compromis ar fi sa folosim modulul Sleep al PC-ului astfel incat macar o parte a componentelor sa ramana sub o tensiune mai mica de curent. Ultimul sfat ce vine de la experti se refera la faptul ca 1 utilizare pe zi a PC-ului permite oprirea sa dupa folosire, insa multiple utilizari in 1 zi impun lasarea aparatului pornit intreaga zi.

Ce credeti? E bun sfatul specialistilor? Asta in conditiile in care noi suntem obisnuiti sa facem economie ca na, traim in Romania.