Stiri

Youtube trece permanent la HTML5 in locul Flash player

image

Cel mai mare consumator de continut flash de pana acum a fost site-ul si aplicatia Youtube. Pana acum deoarece recent youtube a trecut la un nou standard preconizat de Apple ca va fi mai eficient decat actualul Flash, HTML5.

HTML5 este un standard care la data aparitiei lui era destul de greu de implementat, mai ales pentru un gigant ca Youtube ce trebuia sa satisfaca o banda larga de date intr-un mod cat mai rapid posibil, fara scapari din partea player-ului online. Flash player era un soft cu experienta si stabil, astfel ca alegerea acestuia de catre Youtube a fost fireasca la inceput si a ramas pana de curand player-ul exclusiv de continut video pentru intreaga lume. Flash insa are niste dezavantaje ce intr-un final i-au determinat pe cei de la Youtube sa schimbe macazul. Consum mare de energie pe device-urile mobile, player nesuportat de un gigant in al telefoniei mobile, Apple, ocazionale probleme si bug-uri, inflexibilitatea player-ului video. HTML5 are toate avantajele care pentru flash player sunt dezavantaje, dar mai ales o functie importanta: Adaptive Bitrate (ABR). Aceasta functie se pare ca a fost punctul cheie care a determinat Youtube sa treaca la HTML5. ABR a permis serverelor Youtube sa reduca buffering-ul continutului video cu 50% la nivel global, reducand astfel stresul pus pe acestea. Un alt avantaj al HTML5 este suportil pentru codec-ul VP9 ce poate reda continut video la o calitate mai mare si reducand in acelasi timp largimea de banda de date necesara cu 35%. De asemenea utilizare device-urilor de streaming ca Chromecast si posibilitatea streaming-ului live de continut video de pe console ca XBOX ONE si PS4 sunt numai cateva din noile implementari HTML5.

Sincer sa fiu nu doar eu dar si multa lume stia ca Flash player este deja cu un picior in groapa de ceva ani de zile, totusi unele site-uri se incapataneaza sa-l pastreze in folosinta. Poate ca odata cu trecerea definitiva a Youtube la HTML5 vom vedea cum lucrurile se schimba si nu vom mai avea parte de incompatibilitati pe platformele mobile.