Tegra X1
Procesoare

NVIDIA Tegra X1 – cel mai rapid procesor mobil

Tegra X1

NVIDIA a lansat la CES 2015 procesorul mobil Tegra X1, proiectat pentru a oferi o putere de procesare de peste un teraflop.

Noul procesor a fost echipat pentru a oferi performanta necesara noilor aplicatii pentru viziune computerizata si a mecanismelor de invatare in profunzime a sistemelor dotate cu inteligenta artificiala.

Procesorul Tegra X1 a fost proiectat folosind arhitectura pentru GPU NVIDIA Maxwell, disponibila in placile video GeForce GTX 980. GPU-ul procesorului Tegra X1 este dotat cu 256 de nuclee si are capabilitatea de a dubla performanta oferita de predecesorul sau, Tegra K1, care a fost proiectat folosind arhitectura Kepler si care a debutat in cadrul evenimentului Consumer Electronics Show (CES) de anul trecut.

Procesoarele Tegra sunt proiectate pentru sisteme integrate, dispozitive mobile, masini autonome si aplicatii destinate industriei auto. Procesorul Tegra X1 va fi disponibil in produse care vor aparea in prima parte a anului 2015.

Acesta va fi disponibil in noile computere pentru masini, NVIDIA DRIVE. DRIVE PX este o platforma destinata sistemelor de pilot automat, care ofera posibilitatea de procesare a fluxurilor video provenite de la 12 camere, necesare functiilor Surround-Vision, ce ofera o viziune de 360 de grade in jurul masinii si Auto-Valet, destinata parcarii fara sofer. DRIVE CX este o platforma completa pentru habitaclul masinii, care va oferi performanta necesara urmatoarei generatii de sisteme de infotainment, oglinzi virtuale, si ecrane destinate sistemului de entertainment pentru pasagerii din spate.

„Credem in dezvoltarea unei noi generatii de masini autonome, roboti si drone care pot vedea si invata folosind un nivel de inteligenta fara precedent”, declara Jen-Hsun Huang, CEO si cofondator NVIDIA. „Aceste sisteme vor permite un plus de siguranta pentru soferi, orase mai bine protejate si un plus de comoditate pentru fiecare dintre noi. Pentru a putea obtine aceasta viziune este nevoie de o serie de dezvoltari tehnologice in domenii precum procesare vizuala si procesare paralela. Datorita puterii de procesare de 1 Teraflop, Tegra X1 reprezinta un pas important al acestei revolutii”, mai spune Jen-Hsung Huang.

Tegra X1 are mai multa putere de calcul decat cel mai rapid supercomputer de acum 15 ani, ASCI Red, care a fost primul supercomputer cu o performanta in ceea ce priveste puterea de procesare, de 1 Teraflop. Fiind operational timp de un deceniu pentru departamentul de energie Sandia National Laboratory, al S.U.A, ASCI Red ocupa peste 140 de metri patrati si consuma peste 500.000 wati, fiind necesari alti 500.000 de wati pentru a mentine o atmosfera optima functionarii acestuia in camera unde era instalat. Tegra X1 are o dimensiune semnificativ mai mica si consuma doar 10 wati.

Asa cum pasionatii de jocuri au aflat deja, arhitectura NVIDIA Maxwell, disponibila in cele mai noi placi video NVIDIA® GeForce® GTX 980 GPU, rezolva unele dintre cele mai complexe probleme in iluminare si procesare vizuala. Printre aceste inovatii tehnologice se afla si Voxel Global Illumination, sau VXGI, destinata iluminarii globale dinamice, Multi-Frame Anti-Aliasing, sau MFAA, menita sa ofere un nivel impresionant de realism graficii jocurilor si aplicatiilor.

„Tegra K1 a stabilit un nou standard pentru peformanta oferita de procesarea GPU, iar Tegra X1 reuseste sa dubleze aceasta performanta la doar un an de la lansarea predecesorului sau”, declara Linley Gwennap, fondator si analist al Grupului Linley. „Aceste inovatii tehnologice vor fi benefice aplicatiilor grafice 3D, precum dispozitivelor dotate cu ecrane de inalta rezolutie, dar vor aduce beneficii si pentru aplicatiile GPGPU care devin disponibile pentru industria auto”, adauga Linley Gwennap.

Specificatii tehnice

Tegra X1 ofera suport pentru cele mai importante standare de grafica, precum Unreal Engine 4, DirectX 12, OpenGL 4.5, CUDA®, OpenGL ES 3.1 si Android Extension Pack, oferind dezvoltatorilor de jocuri suportul necesar pentru a putea lansa jocurile de PC si pe platformele mobile.

• 256 de nuclee bazate pe arhitectura GPU Maxwell
• 8 nuclee CPU (4x ARM Cortex A57 + 4x ARM Cortex A53)
• Suport pentru video 4K la 60 fps (H.265, H.264, VP9)
• 1.3 gigapixeli de banda pentru flux video
• Dezvoltat pe procesul de fabricare de 20nm