Noutati

Fara Parental Control, 13% dintre europeni au pierdut bani online

bebe shopping
Conform rezultatelor unei cercetari realizate de Kaspersky Lab impreuna cu B2B International, 13% dintre utilizatorii europeni au pierdut bani sau informatii in urma activitatilor online ale copiilor lor. Acest procent subliniaza ca, in plus fata de riscul de a deveni tinte ale atacurilor cibernetice, copiii pot cauza accidental si alte probleme parintilor.

47% dintre parintii din Europa considera ca informatiile despre tehnologie si computere nu sunt foarte bine cunoscute de catre copiii lor, iar 39% considera ca amenintarile cibernetice sunt subiecte necunoscute pentru cei mici. Riscul apare si in momentele in care parintii le permit copiilor sa le utilizeze dispozitivele personale. 7% dintre respondenti afirma au pierdut informatii importante in urma utilizarii dispozitivelor personale de catre copii, in timp ce 4% dintre acestia au primit facturi neasteptate de la App store dupa ce copiii lor au accesat internetul.

In ciuda acestor date, numai o treime dintre parinti sunt cu adevarat constienti de pericol: doar 35% se ingrijoreaza ca ar putea pierde bani online in urma actiunilor copiilor si doar 29% au temeri referitoare la informatiile confidentiale pe care copiii lor le pot distribui online. In acelasi timp, parintii utilizeaza mai multe metode pentru a evita problemele si pentru a-si proteja copiii de amenintarile cibernetice. De exemplu, 34% dintre respondenti isi controleaza personal copiii in ceea ce priveste modalitatea de utilizare a dispozitivelor personale si 12% le-au cerut furnizorilor de internet sa blocheze accesul la anumite site-uri. In plus, 37% dintre parinti le amintesc copiilor frecvent despre pericolele utilizarii internetului, in timp ce 15% au ales devina prieteni cu copiii lor pe retelele sociale. Doar 24% dintre parinti utilizeaza software-uri specializate de securitate pentru a controla activitatile online ale copiilor, desi acest modul este integrat in mai multe solutii de securitate disponibile.

„Cand parintii se gandesc la timpul pe care copiii lor il petrec online, prima lor grija este sa-i protejeze de continutul nepotrivit,” sustine Konstantin Ignatev, Web Content Analysts Group Manager la Kaspersky Lab. „Totusi, exista un alt aspect important de luat in considerare, si anume problemele pe care copiii le pot cauza parintilor. Modulul Parental Control nu presupune lipsa de incredere in propriul copil, ci este mai degraba o metoda de prevenire cu care poti, printre altele, sa-ti securizezi dispozitivul si informatiile stocate pe acesta. Modulul Parental Control permite si copiilor-adulti sa isi protejeze parintii care nu sunt informati cu privire la amenintarile cibernetice,” incheie Konstantin Ignatev.

Modulul Parental Control pentru Microsoft Windows si Apple OS X este integrat in solutia de securitate Kaspersky Internet Security – multi-device 2015. Acest modul permite parintilor sa controleze website-urile si jocurile pe care copiii lor le acceseaza, sa blocheze descarcarea de fisiere, sa blocheze accesul la continut sau subiecte nepotrivite si sa previna distribuirea de informatii confidentiale online. In plus, parintii pot aduce un plus de siguranta prin analiza mesajelor private ale copiilor din retelele sociale si serviciile de mesagerie instanta si/sau sa introduca anumite cuvinte cheie si fraze de exclus. Astfel, tehnologiile Kaspersky Lab ajuta la protejarea finantelor si datelor confidentiale de infractorii cibernetici, protejand si copiii de riscurile existente in mediul online.