B-shoe
Noutati,  Stiri

B-Shoe – pantofii smart ai viitorului?

B-shoe

O companie israeliana a dezvoltat B-Shoe, o pereche de pantofi care efectueaza in mod automat un “pas inapoi” atunci cand “simte” ca e nevoie si persoana care ii poarta se dezechilibreaza. Pantoful include senzori de presiune, un dispozitiv de miscare incorporat, un microprocesor, algoritmi inteligenti si o baterie reincarcabila.

De unde aceasta idee? In fiecare an, unul din trei oameni cu varste de peste 65 se dezechilibreaza si cade, iar acest lucru duce de multe ori la leziuni serioase si chiar la deces. De obicei, oamenii isi recapata echilibrul facand un pas inapoi, sporirand astfel baza de sustinere. Echipa de ingineri si profesionisti din domeniul medicali au gandit B-Shoe ca pe un pantof obisnuit, care detecteaza atunci cand o persoana isi pierde echilibrul si actioneaza in mod automat mutand un picior usor in spate pentru a preveni caderea.

Atunci cand B-Shoe detecteaza un dezechilibru, dispozitivul de miscare ruleaza pantoful usor si cu grija inapoi pana cand echilibrul este restabilit. Algoritmii inteligenti asigura detectarea timpurie a dezechilibrului si pantoful va opera numai atunci cand este necesar.

Functionarea si performantele pe care le are B-Shoe au fost testate intr-un laborator in conditii care simuleaza un dezechilibru in mers si situatiile in care persoanele in varsta pot cadea. Laboratorul este echipat cu o platforma in miscare pe care stau subiectii de testare. Conditiile de dezechilibru sunt determinate de deplasarea podelei platformei pe care oamenii stau in picioare. B-Shoe a fost dezvoltat in centrul Hi-Center din Haifa de o echipa formata din: Abraham Stamper, Prof. Michael Soudry, Aharon Shapiro, Professor Carlos Gordon si Prof. Nahum Rosenberg, in parteneriat cu Sysmop Technologies Ltd.