Ericsson-MWC-2013
Noutati

Ericsson la Mobile World Congress 2013, Barcelona: Cum va arata viitorul sub semnul mobilitatii

Ericsson-MWC-2013

• La targul international de tehnologie de la Barcelona, Ericsson prezinta modul in care va arata societatea conectata pana in anul 2020 si demonstreaza functionarea retelelor 5G, Mega-Orasul Conectat si proiectul Window of Opportunity

• Reteaua 5G pentru o societate conectata a viitorului – viziunea Ericsson despre cum se va putea gestiona o retea de 50 de miliarde de conexiuni intr-un mod sustenabil si eficient din punct de vedere al costurilor

• Mega-Orasul Conectat – o demonstratie a modului in care tehnologia si telecomunicatiile pot duce la cresterea sigurantei, creativitatii si sustenabilitatii in orase, care vor ajunge pana in anul 2050 sa fie locuite de 70% din populatia lumii

• Proiectul Window of Opportunity – Ericsson testeaza modul in care sticla ferestrelor poate fi conectata pentru a creste acoperirea retelei in interiorul casei si pentru a permite un sistem de jaluzele automate si controlul ventilatiei prin cloud

Retea 5G pentru societatea conectata a viitorului

Cum va arata oare o societate conectata in anul 2020 sau dupa? Aceasta este problema pe care Ericsson (NASDAQ:ERIC) o cerceteaza in mod activ si pentru care vede ca solutie dezvoltarea conceptului de retea 5G. In viitor, dupa anul 2020, volumul de date mobile va creste de 1000 de ori, iar vitezele de conectare vor fi de 100 de ori mai mari decat acum. In acelasi timp, vor exista intre de 10 si 100 de ori mai multe dipozitive mobile conectate.

Din acest motiv, retelele vor fi nevoite sa proceseze cantitati enorme de date pentru dispozitivele mobile si vor trebui sa sustina un volum mult mai mare de trafic decat in zilele noastre. Și toate acestea la un cost cat mai scazut si intr-un mod cat mai sustenabil.

Pentru a putea face fata acestor provocari, Ericsson lucreaza la identificarea unor noi tehnologii, care sa vina in completarea evolutiei actualelor tehnologii pentru a permite dezvoltarea unor noi retele mai eficiente, mai versatile si mai accesibile. Spre exemplu – implementarea unor retele specifice pentru mediile de interior, de tipul librariilor si al scolilor, unde serviciile in cloud sunt o necesitate pentru a acoperi nevoile acestora de comunicare.

Ericsson vede 5G ca pe o modalitate prin care utilizatorii pot avea parte de cea mai buna experienta legata de o retea. Deoarece nu adopta o abordare centrata pe tehnologie, ci una centrata pe experienta, 5G nu inseamna doar una sau cateva tehnologii de acces radio noi. In schimb, 5G ofera cele mai bune experiente prin integrarea tuturor tehnologiilor de acces radio pentru a acoperi multiplele si diversele nevoi ale utilizatorilor finali.

Prin intermediul acestei demonstratii, vizitatorii standului Ericsson din cadrul Mobile World Congress vor putea vedea orasul viitorului si modul in care 5G va ajuta la satisfacerea nevoilor de comunicare din anul 2020 si pe termen lung.

Mega-Orasul Conectat
Pana in anul 2050, 70% din populatia lumii va locui in orase, fata de cei 50% din prezent. Majoritatea se va gasi in cele mai mari aglomerari urbane – asa-numitele Mega-Orase – iar aceasta crestere a populatiei urbane va creste dramatic nevoia de a gestiona mai eficient si cat mai sustenabil problemele sociale, economice si de mediu. Ericsson crede ca tehnologia si comunicatiile (ICT) reprezinta solutii pentru aceste probleme si sunt elemente cruciale pentru infrastructura si proiectarea oraselor in viitor.

Demonstratia unui Mega-Oras Conectat va presupune simularea unui oras conectat si prezentarea beneficiilor practicilor colaborative si proactive pe baza a trei scenarii:

• Orasul sigur – scenariu care ilustreaza modul in care solutiile ICT pot ajuta la decongestionarea traficului dupa un accident.
• Orasul creativ – scenariu care ilustreaza modul in care solutiile ICT pot asigura o buna calitate a experientei utilizatorului cu o retea, chiar si in timpul celor mai aglomerate evenimente sociale si culturale (de exemplu, la concerte).
• Orasul verde – scenariu care ilustreaza modul in care solutiile ICT pot ajuta un oras lovit de canicula, prin folosirea retelelor inteligente.

Aceste trei simulari arata modul in care se pot identifica modele de comportament prin analiza si combinarea fluxuri de date si a cunostintelor situationale. Expertii pot folosi aceste rezultate pentru a face recomandari in diverse situatii de criza.

Proiectul Window of Opportunity
La Mobile World Congress, Ericsson va prezenta proiectul Window of Opportunity, in cadrul caruia testeaza ce se intampla cand sticla obisnuita este conectata pentru a functiona ca un amplificator de retea. Astfel, un geam poate deveni cu usurinta parte dintr-o retea mobila broadband, pentru a ajuta la amplificarea acoperirii unei retele de interior sau pentru a furniza cea mai buna experienta mobila intr-un autobuz (care poate astfel deveni un birou sau un centru de divertisment mobil). Mai mult decat atat, ferestrele ar putea fi folosite ca suprafete de scris (whiteboards) care sa inregistreze notitele si apoi sa le trimita utilizatorilor pe emailul personal.

In plus, un sistem de ferestre conectate ofera un spectru larg de posibilitati, ca: jaluzele automatizate, controlul prin cloud al ventilatiei sau luminii si altele. Ferestrele conectate pot ajuta, de asemenea, la reducerea consumului de energie prin adaugarea de celule solare transparente care pot produce electricitate si care, cu ajutorul aplicatiilor, pot porni singure si transmite excesul de energie in retele inteligente.

Pe tot parcursul Mobile World Congres 2013 din Barcelona, Ericsson va prezenta tehnologiile combinate si servicii de top pentru industria tehnologiei si comunicatiilor. Solutiile noastre ofera utilizatorilor performante superioare ale retelei in teren, permit managementul complet al experientei consumatorului, simplifica si automatizeaza fluxul de operatiuni pentru a atinge excelenta la nivel global.