reteaua 5G
Stiri

Reteaua 5G nu exista comercial dar vine deja in forta

reteaua 5G

Teritoriul american este acoperit in mare parte de retele 4G. Daca facem o comparatie cu teritoriul european acesta din urma este un desert nelocuibil.

Anglia insa urmareste sa o ia inaintea americanilor si sa lanseze prima retea 5G in ciuda faptului ca LTE-ul in Europa abia vede vede lumina zilei. Construirea “5G Innovation Centre” din cadrul Universitatii Surrey este proiectul guvernului englez care investeste 11.6 de £ in acesta dar nu numai, alte firme ca: Huawei, Samsung, Telefonica, Rohde & Schwarz, Fujitsu si altii se vor asigura ca proiectul va fi dus la bun sfarsit cu implicarea a altor 24 de milioane de £.

Cu ajutorul acestor sume de bani se urmareste standardizarea noii retele 5G care sa treaca de stadiul de proiect si sa se materializeze in viata de zi cu zi. Universitatea avea in vizor acest proiect de multi ani astfel ca munca desfasurata in atingerea acestui scop nu va fi facuta de mantuiala. Se vor urmari puncte cheie ca eficienta energetica a retelei, care sa nu manance resurse mai mari decat o face acum reteaua 4G, dar si viteza mai mare ce se preconizeaza a fi una teoretica de pana la 200Mbps. O viteza fabuloasa pentru o retea mobila ce ar putea depasi in teorie pana si pe cea de fibra optica.

Partea dezamagitoare abia acum vine, perioada preconizata in desfasurarea si finalizarea proiectului este de 10 ani. Cel putin vom putea sta linistiti ca gadget-urile noastre 4G nu vor fi prea curand umbrite de viteza si eficienta noii retele 5G.