Placi de baza

Gigabyte publica detalii despre 2 noi placi de baza Mini-ITX Ivy Bridge

Marea majoritate a PC-urilor din ziua de azi folosesc placi de baza ATX de marimi apreciabile ce ocupa cel putin 3 sferturi din spatiul unei carcase midi-ATX.

Totusi suntem in anul de gratie 2012 si spatiul este important chiar si pentru un PC puternic. De aceea tehnologia dezvoltata de VIA in placile de baza Mini-ITX incepe sa prinda tot mai mult si sa fie adoptata de multi jucatori din domeniul hardware IT-PC. Formatul reprezinta o placa de baza de marimi foarte mici, doar 17x17cm low-power. In jurul acestor tip de placi de baza se contruiesc box-uri multimedia in special ce pot fi racite pasiv, feature foarte important cand sistemul e folosit la rularea de continut multimedia iar zgomotul in camera trebuie redus cat mai mult. Astfel ajungem la gigantul Gigabyte care a postat pe contul sau de Facebook poze a 2 noi modele de placi de baza Mini-ITX. Este vorba despre Z77N-WiFi ce foloseste chipset-ul Z77 Express si H77N-WiFi.

20120925-163500.jpg

Z77N-WiFi are in componenta sa, exact ati ghicit, un modul WiFi cu antena si bluetooth oferit de un chip Intel dedicat. Placa de baza suporta CPU-uri Ivy Bridge, iar la baza soclului CPU se afla un slot PCI-express 16x dedicat pentru conectarea placii video preferate. Pentru a pastra dimensiunea mai mica fata de placile mini-ATX si a se inscrie in specificatiile unei Mini-ITX, Gigabyte a renuntat la cateva porturi SATA utilizand doar 4, iar in ceea ce priveste memoria aceasta se limiteaza la 2 DIMM-uri ce accepta memorii de PC si nu de laptop cum se intampla pe unele placi de baza de mini-ITX.

20120925-164634.jpg

Modelul H77N-WiFi este asemanator ca specificatii cu modelul anterior insa are un pret mai mic si are blocat multiplicatorul pentru CPU impiedicand overclock-are acestuia. Nu ca ar fi indicata o asemenea practica pe o placa de baza Mini-ITX insa aceasta optiune exista pe modelul Z77. In rest placa dispune de dotari bune ca: 3 iesiri video digitale, 2 jack-uri Gigabite Ethernet, 2 conexiuni USB 3.0 + alte 2 disponibile pe placa de baza. Iesirile audio jack analogice au si o iesire digitala S/PDIF pentru o calitate mai mare a sunetului.

Inca nu exista detalii concrete asupra disponibilitatii placilor de baza sau a pretului insa se speculeaza ca in 2-3 saptamani isi vor face aparitia pe piata la un pret de 120$ modelul H77 si 140$ modelul Z77.