Lifestyle
109 views 0 comments

Fondul comunitar “A FI vecin bun” readuce spiritul comunitar in Bucuresti

by on March 29, 2018
 

A FI Vecin bun

Redescoperirea ideii de comunitate, prin care Bucurestiul poate deveni un loc unde oamenilor le pasa unora de altii si tuturor de oras, este deviza celor doua proiecte castigatoare ale fondului pentru comunitate „A FI vecin bun”, lansat de AFI Europe Romania impreuna cu Fundatia Comunitara Bucuresti.„AFInitati pentru o comunitate unita”, proiectul propus de Fundatia Parada si „Ziua vecinilor la masutele cunoasterii”, propus de grupul de initiativa 4 KIDS, sunt cele doua proiecte castigatoare, ce vor primi impreuna finantari totale de peste 70.000 de lei pentru punerea in practica a ideilor.

Fondul comunitar „A FI vecin bun” a fost lansat in luna noiembrie 2017 si s-a adresat ONG-urilor si grupurilor de initiativa cu scopul de a colecta implementarea unor idei de proiecte care sa contribuie la revitalizarea urbana si la revigorarea spiritului comunitar. Pentru a fi finantat, un proiect trebuia sa aiba loc in zonele din apropierea celui mai nou parc de afaceri pe care AFI Europe Romania il construieste in Bucuresti, AFI Tech Park, pe Bulevardul Tudor Vladimirescu nr. 29.

„Procesul din primul an a fost gandit ca un program pilot, pentru a vedea daca exista initiative incipiente care pot conduce la dezvoltarea spiritului comunitar din zona, dar si pentru a testa si stimula interesul diverselor asociatii si grupuri pentru interventii in zona, care sa aduca valoare adaugata si sa aiba sanse de durabilitate”, spune Tal Roma, Business Development Manager AFI Europe Romania.

„Experienta acestui proiect ne-a demonstrat ca exista multa initiativa si dorinta din partea locuitorilor de a face ceva in oras. Drept dovada, toate cele trei grupuri de initiativa care s-au inscris in program au trecut mai departe in etapa finala, unul dintre ele numarandu-se printre castigatori. Bucurestenii isi doresc sa faca lucruri si sa produca schimbari in bine in oras si ne bucuram ca prin «A FI vecin bun» ii ajutam sa faca din ideile lor o realitate de care sa ne bucuram cu totii,” declara Iulia Borsan, Corporate Marketing Manager AFI Europe Romania.

Prin proiectul „AFInitati pentru o comunitate unita”, Fundatia Parada isi propune sa reuneasca locuitorii din zona Parcului Carol si din vecinatate in jurul unor activitati menite sa stimuleze dezvoltarea de relatii armonioase intre indivizi din clase sociale diferite, prin crearea de punti de comunicare sub forma artei spectacolului. Prin intermediul Circului Parada, un circ social ai carui artisti sunt exclusiv copii ai strazii sau tineri proveniti din strada, spatiul public va fi animat prin spectacole de circ si ateliere de jonglerii. Totodata, pentru a spori sansele de integrare ale acestora, dar si pentru a crea empatie si intelegere din partea comunitatii locale, vor fi organizate discutii ale artistilor cu publicul spectator pe teme legate de perceptia populatiei asupra vietii in strada, idei preconcepute si egalitatea de sanse.

Proiectul „Ziua vecinilor la masutele cunoasterii” a fost inscris de grupul de initiativa 4 KIDS, format din trei vecini de bloc, animati de dorinta de a face bine comunitatii in care locuiesc. Ideea castigatoare vizeaza organizarea Zilei Vecinilor, o zi de sarbatoare a comunitatii din zona Parcului Filaret si vecinatate, in ultima zi de sambata a lunii mai. Pentru a stimula si a sustine viata sociala a comunitatii, proiectul isi mai propune intalniri lunare ale vecinilor, cu precadere parinti si copii, in jurul Masutelor Cunoasterii, ce includ 4 mese educative cu teme diverse, amplasate langa spatiile de joaca. Masutele se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 4 si 9 ani si au scopul de a le stimula invatarea si cunostintele prin joaca.

„Stim ca functioneaza modul in care lucram cand vedem cum creste o retea de oameni in oras, care se cunosc, se ajuta si carora le pasa. Ne bucuram sa lucram cu un grup de initiativa nou-nout si cu o fundatie cu istoric, in acest fond, caci ambele isi propun sa aduca oamenii laolalta pentru a se cunoaste mai bine si pentru a se sprijini. Multumim AFI Europe Romania pentru ocazia de a cunoaste aceste proiecte din oras”, Alina Kasprovschi, Director Executiv, Fundatia Comunitara Bucuresti.

Procesul de inscriere si selectie in cadrul fondului s-a realizat in mai multe etape: depunerea ideilor de proiecte online (8 noiembrie – 10 decembrie 2017), urmata de selectia ideilor, depunerea proiectelor complete si interviuri cu membrii juriului (17 ianuarie – 9 martie 2018). Castigatorii vor avea la dispozitie o perioada de noua luni, pana in noiembrie 2018, pentru implementarea proiectelor.

Selectarea proiectelor castigatoare a fost realizata cu ajutorul unui juriu independent, format din persoane cu experienta in domenii legate de urbanism, planificare si regenerare urbana, comunitate, implicare sociala si civica: Oana Preda, director executiv Centrul de Resurse pentru Participare Publica, CeRe, Ana-Maria Elian (Toni), urbanist, specializata in planificare si regenerare urbana, MKBT:Make Better, Andrei Mihail, doctor in antropologie, cadru didactic asociat al Facultatii de Stiinte Politice, SNSPA, Catalin Iorgulescu, Membru al Asociatiei Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri din Romania, Tal Roma, Business Development Manager AFI Europe Romania, Iulia Borsan, Corporate Marketing Manager AFI Europe Romania.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response