Tulip
Interviu

Prima zi de scoala prin ochii unui comerciant de flori

Tulip

Interviu Alina Miculescu, fondator Tulip – Atelier de flori

1. Cum au fost vânzările astăzi faţă de o zi de luni obişnuită?

Ca în fiecare an, prima zi de şcoală reprezintă pentru noi o o zi specială, o zi foarte aglomerată, pentru care ne pregătim cu minim o săptămână înainte. Comparativ cu o zi obişnuită de luni, prima zi de şcoală a venit anul acesta cu o creştere a vânzărilor de 100%. Dacă ne raportăm la aceeaşi perioadă a anului trecut, pot susţine că ne-am menţinut trendul ascendent, înregistrând o creştere de 25%.

2. Care sunt florile preferate de copii/părinţi pentru profesori?

Preferate sunt florile de sezon, flori în cromatica de toamnă, dispuse în buchete sau aranjamente ce pot fi cu uşurinţă transportate şi oferite de copii. Majoritatea preferă buchetele cu trandafiri, alstroemeria, crizanteme, crini, buchete mixte, dar, ca în fiecare an, am pregătit şi aranjamente florale cu orhidee, matiola, bouvardia, frezii, amarilis şi bineînţeles lalele.

3. Cum comandă părinţii florile? Cât la sută sunt comenzi online şi cât sunt offline?

Clienţii noştri fideli ştiu că pentru a realiza un aranjament floral deosebit trebuie să îţi aloci timp şi pentru asta plasează comenzile pentru începutul de şcoală cu minim 2 zile înainte. Florăriile noastre sunt localizate în Iaşi în două zone aglomerate, cu destul de multe şcoli şi preferă astfel să scurteze mult timpii de aşteptare. Majoritatea comenzilor sunt plasate offline, clienţii preferând să vizualizeze modele din catalog sau să discute direct cu designerul floral. Comparativ cu începutul de şcoală de anul trecut, am observat o uşoară crestre a numărului de comenzi online, tendinţa ce cu siguranţă se va menţine şi în perioada următoare.

4. Cum era acest raport online vs. offline în urmă cu 5 ani?

Tulip – Atelier de flori a apărut acum 5 ani. Iniţial am fost prezenţi doar offline cu o florărie plasată într-o zonă centrală a Iaşului. În timp am crescut, ajungând acum la 2 florării offline, un atelier destinat depozitării şi prelucari comenzilor şi intenţionăm ca până la finalul anului să mai deschidem încă 2 florării. Online suntem prezenţi de 3 ani prin site-ul www.ateliertulip.ro şi afiliaţi unor florării din Bucureşti pentru a efectua livrările în Iaşi. Prezenţa noastră online a crescut cu minim 25% în fiecare an, comenzile pentru prima zi de şcoală contribuind mult la menţinerea acestui trend.

5. Care erau florile căutate pentru profesori în urmă cu 5 ani?

Ca şi acum 5 ani, majoritatea florilor oferite în prima zi de şcoală sunt flori de sezon. Am fost bucuroşi să observăm cum clienţii au devenit mai atenţi la modul de prezentare al produsului. Am observat că au început să nu mai pună atât de mult accent pe cantitate, pe volumul buchetului sau aranjamentului şi au început să aprecieze mai mult aranjamentele florale cu un design deosebit, semn că evoluăm şi că ne sunt apreciate eforturile de a ne îmbunătăţi continuu colecţiile de buchete şi aranjamente.

6. Care e valoarea medie a comenzii pentru profesori astăzi?

Valoare medie a comenzii pentru prima zi de şcoala e cuprinsă între 60-65 lei. Faţă de anii trecuţi aceasta a crescut cu 10-15%. Nu e mult, dar dacă ne raportăm la celelalte cheltuieli asociate începutului de şcoala e destul.