orange 5g
Stiri

Orange Romania si Huawei testeaza 5G in Bucuresti

orange 5g

Operatorul mobil Orange Romania si Huawei, au testat in premiera live tehnologia unei solutii “Massive MIMO” (Massive Multiple Input Multiple Output) in capitala. Acest test de teren reprezinta un reper major pentru Orange pe drumul catre 5G.

Testul Massive MIMO, dirijat impreuna cu Orange Labs, a servit drept ocazie unica pentru a evalua in avans una dintre functiile-cheie incorporate in mod natural in serviciul 5G din Bucuresti, unul dintre orasele ce va gazdui UEFA Euro2020. Testul utilizeaza tehnologia TD LTE pe principala banda 5G europeana, de 3,5 GHz, si a fost implementat in centrul orasului Bucuresti. Rezultatele au fost impresionante, subliniind potentialul Massive MIMO, prin demonstrarea abilitatii de a oferi o experienta de utilizare mai buna atunci cand multi clienti folosesc reteaua simultan – a fost observat ca de doua ori mai multi utilizatori au folosit reteaua in timpul testului.

In plus, testul a demonstrat o imbunatatire semnificativa a calitatii experientei clientului (x5 la upload si x2,5 la download), in special cand semnalele radio primite de catre terminale erau slabe, comparativ cu tehnologiile 4G existente pe 3,5 GHz.

Arnaud Vamparys, SVP Radio Networks si lider de grup 5G la Orange, a declarat: “Acest test de succes a confirmat ca a cupla designul inovator 5G cu Massive MIMO poate oferi o acoperire buna la interior in orasele cu densitate mare, refolosind amplasamentele radio Orange deja existente.”

Kevin Liu, General Manager Huawei Romania, a declarat: “Suntem incantati ca am dovedit beneficiile tehnologiei Massive MIMO, pentru a ne asigura ca operatorii vor profita de protectia investitiei si evolutia lina spre 5G. In plus, acest reper va permite imbunatatirea masiva a experientei utilizatorilor si potentarea traficului de date.”

Tehnologia Massive MIMO de la Huawei este o tehnologie-cheie pentru 4.5/5G si include un design pentru Active Antenna Unit ce integreaza componentele radio si de antena, pentru fiabilitate si simplitate a implementarii proiectului. Aceasta solutie inovatoare adopta retele de antene de scara mare ce pot controla latimea si inclinatia, atat pe verticala cat si pe orizontala, pentru a realiza beamforming 3D. Semnalele folosesc tehnici de beamforming pentru a se focaliza pe fiecare utilizator, reducand interferentele si imbunatatind experienta de utilizare si rata de transfer a celulei, fara a necesita resurse suplimentare ale spectrului. Astfel, Massive MIMO poate ajuta operatorii sa reduca costul per bit si sa-si devolte si mai mult afacerea.

In paralel cu promovarea retelei 4G de calitate premium prin recomandarea tehnologiei 4G+ si a evolutiei sale in intregul grup, Orange Labs isi va continua pregatirea pentru 5G datorita parteneriatului de succes semnat cu Huawei in februarie 2017.