dev51
Stiri

Cum exploateaza hackerii nebunia reducerilor de Black Friday

dev51

Black Friday este un eveniment benefic pentru dezvoltarea comertului online.Intai sunt magazinele online, care vand mai mult decat in oricare perioada a anului, apoi sunt cumparatorii, care gasesc la preturi mai mici produsele pe care le doresc. In acelasi timp, Black Friday poate fi prielnic si pentru hackeri, care lanseaza campanii de frauda si furt de date mizand pe dorinta oamenilor de a profita cat mai rapid de oferte cat mai avantajoase fara a acorda atentie sporita tuturor e-mail-urilor pe care le primesc. DEV51, companie romaneasca specializata in dezvoltarea de solutii software, avertizeaza ca, de Black Friday, oamenii sunt mai dispusi sa acceseze linkuri si sa deschida documente primite pe e-mail, de unde si cresterea exponentiala a pericolului de inselaciune.

Goana dupa reduceri poate aduce pagube imense

E-mailul este principalul vector de atac pentru cei care vor sa trimita fisiere malitioase sau link-uri catre site-uri false. Atacatorii pot trimite mesaje care par a fi legitime, ca si cum ar fi trimise de catre un magazin online cu o super oferta in aceasta perioada. De regula, acestea contin invitatia de a accesa un site sau de a descarca un anumit program ori fisier. Oricare dintre acestea pot avea ascuns un software capabil sa colecteze sau sa cripteze date. Programele de tip ransomware au fost cea mai mare amenintare in 2016 iar fenomenul este in crestere. Acestea cripteaza informatiile stocate pe calculator si cer rascumparare pentru a furniza cheia de acces.

In cazul in care utilizatorul primeste un astfel de e-mail, specialistii DEV51 recomanda verificarea expeditorului, dar si existenta ofertei respective pe site-ul magazinului, agentiei de turism ori furnizorului de servicii. In cazul in care nu este sigur, poate recurge la o verificare telefonica cu ofertantul, dar nicidecum n-ar trebui sa deschida fisierul sau sa acceseze link-uri nesigure.

Totodata, trebuie evitata efectuarea de plati electronice cand este folosita conexiunea printr-o retea WiFi publica din restaurante, cafenele sau centre comerciale. Atacatorii pot afisa site-uri modificate, identice cu cele ale magazinelor online, si astfel pot intercepta toate informatiile trimise, de la numarul cardului de credit la parole de acces.

Accesarea paginilor web printr-o conexiune securizata este un aspect la fel de important. O conexiune securizata, marcata prin simbolul unui lacat inainte de link sau printr-o adresa https://, ofera un grad ridicat de siguranta a informatiilor introduse de utilizator pe respectiva platforma. De regula, serviciile de internet banking, de e-mail sau magazinele online au implementat o astfel de conexiune si aceasta e o cale de a verifica daca este sau nu un site de incredere.

In cazul in care un utilizator primeste e-mailuri cu oferte in numele unui retailer mare, ar trebuie sa verifice atat adresa de pe care a fost trimis mesajul, cat si pe site-ul oficial al magazinului pentru veridicitatea ofertei. Paginile de Facebook sunt, de asemenea, o sursa buna de informare.

Trebuie mentionat si ca utilizatorii care lucreaza in anumite domenii sunt mai predispusi atacurilor de tipul acesta. In companii, departamente precum cel de HR, contabilitate sau secretariat pot fi tinte ale hackerilor, pentru ca prin calculatoarele acestora pot obtine informatii confidentiale, pot instala programe malitioase care sa furnizeze acces la sistemele informatice importante sau pot accesa conturile companiei. Gradul de responsabilitate al angajatilor din aceste departamente trebuie sa fie mai ridicat.

Pentru protectie locala, pe laptop, tableta sau smartphone, este cruciala folosirea unei solutii antivirus. Este in egala masura importanta constientizarea pericolelor la care se expun utilizatorii de fiecare data cand acceseaza fisiere si linkuri a caror provenienta nu o pot verifica. De cele mai multe ori, daca magazinul afiseaza o oferta prea buna ca sa fie adevarata, sansele ca aceasta sa fie o inselaciune sunt foarte mari. Black Friday este un eveniment al reducerilor si al promotiilor avantajoase, insa preturile pot fi usor de verificat in surse terte si niciodata nu vor aparea diferente majore la produsele populare.