ksv
Securitate

Multi nu stiu avantajele solutiilor de securitate pentru dispozitive virtuale

ksv

Aproximativ trei sferturi (73%) dintre companii se bazeaza pe solutii de securitate endpoint clasice pentru a-si proteja dispozitivele virtuale, ceea ce ar putea duce la performante scazute in activitate si pune o presiune excesiva pe sistemele lor, arata un sondaj realizat de Kaspersky Lab. O treime dintre companii (34%) nu stiu ca exista produse de securitate specializate.

Potrivit rezultatelor sondajului, doar 27% dintre companii folosesc solutii de securitate adaptate pentru infrastructura virtualizata. Dintre acestea, aproximativ jumatate (48%) folosesc solutii cu agent integrat (agent-based). Solutiile fara agent integrat (agentless) sau cu interventie minima asupra sistemului (“light-agent”) sunt inca rare, fiind folosite doar in 35%, respectiv 15% din cazuri.

In cazul folosirii solutiilor de securitate endpoint pe dispozitive virtuale, pot aparea anumite probleme. De exemplu, scanarea anti-malware si actualizarea bazelor de date pe mai multe aparate simultan pot avea efecte negative asupra calitatii serviciului, pot sa ingreuneze excesiv infrastructura sau chiar sa duca la caderea serviciului.

Pentru a evita acest lucru, pot fi utilizate solutii specializate, care sa micsoreze incarcatura pe fiecare dispozitiv protejat. Astfel, acele componente ale solutiei care presupun cea mai mare presiune pentru sistem, si anume motorul care scaneaza si actualizarile bazelor de date, sunt mutate pe un aparat virtual dedicat – un dispozitiv de securitate virtuala (SVA – security virtual appliance). In acest mod, se reduce semnificativ impactul asupra resurselor pe computerele de tip desktop ale utilizatorilor finali si se evita situatiile problematice in toata infrastructura.

Kaspersky Security for Virtualization vine in doua versiuni – fara agent integrat si “light-agent”. Solutia fara agent integrat functioneaza fara ca vreun software sa fie instalat pe dispozitivele protejate si opereaza exclusiv prin intermediul instrumentelor VMware vShield.

Kaspersky Security for Virtualization | Light Agent protejeaza impotriva unui spectru larg de amenintari, incorporand un set complet de instrumente: firewall, anti-virus pentru web, controlul aplicatiilor, controlul Internetului etc. Scanerul anti-malware si bazele de date sunt instalate pe SVA, iar pe toate celelalte dispozitive virtuale este instalat un “light-agent”, care acorda dispozitivului SVA acces total. Chiar daca SVA-ul cedeaza, dispozitivele virtuale nu vor ramane neprotejate: tehnologia patentata de Kaspersky Lab, Fault Tolerance, asigura colaborarea cu orice dispozitiv SVA localizat in cadrul aceluiasi segment de retea.

Alexander Onishchenko, Product manager la Kaspersky Lab a declarat: «Comparativ cu securitatea traditionala endpoint, majoritatea clientilor solutiilor specializate beneficiaza de un consum mai mic de resurse si performante imbunatatite. In plus, in retelele mari, usurinta administrarii unei solutii fara agent integrat este principalul avantaj, iar in cazul securizarii mediilor VDI (Virtual Desktop Infrastructure), abordarea de tip light-agent devine singurul mod de a obtine performante bune fara sa se faca rabat de la securitate».