Foto si Video

Olympus PEN-F – cel mai elegant mirrorless Micro Four Thirds

F64 a prezentat zilele trecute noul model mirrorless Olympus PEN. Acesta este o cameră foto performantă, cu un design retro și elegant, fiind construit cu materiale şi finisaje de cea mai înaltă calitate. Noul mirrorless ar putea fi descris cel mai bine astfel: pasiune pentru stil într-un pachet cu eleganţă fără precedent.

Creatorii Olympus PEN-F au regândit toate elementele, de la calitatea senzorului la nivelul ridicat al finisajelor, acestea sporind la rândul lor ergonomia cu care compania și-a obișnuit utilizatorii. Cu senzor Micro Four Thirds Live MOS de 20 de megapixeli și stabilizare optică pe cinci axe, Olympus PEN-F oferă performanţele optice excepţionale într-un pachet care încape, la propriu, în palmă. Se poate spune, totodată, că Olympus PEN-F este un produs de colecţie și o unealtă fotografică dezirabilă de către toți iubitorii acestei arte și tehnologiei ca întreg.

F64 a prezentat Olympus PEN-F într-un eveniment special susținut în sala expozițională din Bulevardul Unirii nr. 45, unde fotograful Cristian Crisbășan a vorbit despre capabilitățile tehnice și experiența sa cu această cameră foto.

Cristian Crisbăşan a absolvit Școala de Televiziune BBC în 1994, iar în 2007 a fost inclus în Antologia Taschen „The New Erotic Photography“, în care sunt reuniți cei mai buni 82 de fotografi contemporani de nud. Povestea fotografului în lumea mirrorless a pornit odată cu primul mirrorless Olympus, iar acum a ajuns la cel mai elegant și performant model.

„Cea mai bună cameră este aceea care servește pe deplin scopul pe care vrei să îl atingi. Unealta potrivită este aceea care îți oferă cea mai mare libertate de a-ți exprima viziunea personală asupra lumii, iar apariția tehnologiei «mirrorless», pe care am descoperit-o în primul Olympus PEN digital, adică EP¬1, a fost ca o gură de aer pentru mine. În vara lui 2009 l-¬am achiziționat și, după doar câteva luni, am făcut o expoziție întreagă cu imaginile produse cu acel PEN¬. Cadre din aceasta au fost incluse într¬-o antologie internațională de fotografie.

Olympus a continuat dezvoltarea gamei PEN și, recent, a lansat modelul PEN-¬F, marcând un moment istoric, cred eu, în istoria brandului și a evoluției camerelor foto. Repetă astfel povestea de succes din anii ’60 a PEN¬-urilor analogice, pe film, dar cu o arhitectură digitală potrivită acestor vremuri“, a declarat Cristian Crisbășan.

Revenind la dotările tehnice ale Olympus PEN-F, vizorul electronic are o rezoluție excelentă de 2,36 milioane de pixeli, camera dispune de conectivitate wireless integrată pentru a transfera rapid imaginile pe smartphone sau laptop, iar fotografierea în rafală se poate face cu o cadență de până la 10 cadre pe secundă. De asemenea, sensibilitatea ISO este într-un interval extins de la 80 până la 25.600, oferind acel plus de luminozitate necesar și în cele mai dificile situații. În plus, cântărind doar 427 de grame, Olympus PEN-F e camera foto pentru care nu mai pot fi găsite scuze ca să fie lăsat acasă.