Securitate

În ciuda riscului de a fi spionați, 29% dintre utilizatori iau smartphone-ul în baie

frenemiesRelația dintre utilizatori și dispozitivele digitale este uneori mai apropiată decât cea dintre cei mai buni prieteni potrivit unui studiu realizat de Kaspersky. Astfel, 29% dintre respondenți își iau dispozitivul mobil cu ei în baie, iar 25% îi “încredințează” secrete pe care nu vor să le mai știe altcineva. Totuși, încrederea aceasta i-ar putea pune pe utilizatori în pericol, pentru că dispozitivele lor pot fi atacate, iar informațiile personale expuse în public.

Studiul a relevat faptul că marea majoritate (87%) păstrează informații importante, confidențiale și uneori de neînlocuit pe smartphone, inclusiv parole, mesaje, fotografii, persoane de contact, fișiere și multe altele. Un respondent din patru spune că dispozitivul său conține informații delicate, pe care nu ar vrea să le vadă altcineva.

În plus, aceste dispozitive sunt luate și folosite pretutindeni, inclusiv la serviciu (52%), în mașină (41%), în mijloacele de transport în comun (39%), în pat (58%) și chiar în baie (29%).

În afara casei, aceste dispozitive implică potențiale riscuri, printre care pierderea sau furtul, dar și atacul din partea infractorilor cibernetici, cu intenția de a fura informații sau chiar de a spiona utilizatorul. Dispozitivele care sunt folosite în rețele Wi-Fi publice sunt și mai vulnerabile la atacuri. Cu toate acestea, puțini respondenți își iau măsuri pentru a reduce riscurile. Studiul a arătat că doar 26% dintre utilizatori își ajustează activitatea online atunci când se află într-o rețea Wi-Fi publică, în ciuda faptului că hackerii pot intercepta ușor informațiile și parolele. În plus, numai aproximatv jumătate (47%) profită de opțiunile de securitate ale dispozitivului, cum ar fi blocarea la distanță sau găsirea lui.

Impactul pe care îl are faptul că nu luăm măsuri de precauție poate fi semnificativ. Potrivit studiului, un sfert dintre cei care și-au pierdut dispozitivul sau cărora le-a fost furat au descoperit că s-au aflat informații personale sau secrete.
Acest lucru nu înseamnă, însă, că utilizatorii sunt – automat – în siguranță atunci când se află acasă. Aici, se confruntă uneori cu riscuri și mai mari, în special în locuri “delicate” cum ar fi dormitorul sau baia, atunci când un dispozitiv atacat ar putea să deschidă camera video.

“Legătura de încredere dintre utilizatori și dispozitivele lor îi poate face să uite de securitate. E greu să ne imaginăm că un obiect pe care îl purtăm cu noi peste tot și la care apelăm pentru orice ar putea să devină o amenințare. Dar se poate și chiar se întâmplă. Dacă nu apreciem corect riscurile potențiale și nu ne protejăm dispozitivele și informațiile, riscăm să pierdem date confidențiale, bani sau chiar să ne pierdem identitatea. Camera video pe care o folosim pentru a privi în afară poate fi atacată și întoarsă către noi. Siguranța nu e ceva opțional, pur și simplu”, a declarat Peter Aleshkin, Head of Consumer Marketing, Emerging Marketing, Kaspersky Lab.

Kaspersky Lab le recomandă utilizatorilor să-și seteze parole complexe pentru dispozitive și pe conturile lor online, să instaleze o soluție de securitate de încredere, cum este Kaspersky Total Security – multi-device și să aibă grijă când accesează site-uri și descarcă aplicații, mai ales dacă sunt conectați la rețele Wi-Fi nesigure.