Nokia
Telefoane Mobile

Nokia a anuntat la MWC 2016 ca va dezvolta tehnologiile 5G si IoT

Nokia

Nokia a anuntat la MWC 2016 strategia noii companii, in urma preluarii cu succes a companiei Alcatel-Lucent.Dezvoltarea tehnologiilor de generatie viitoare 5G si IoT sunt principalele directii strategice ale companiei, a carei adresabilitate in piata aproape s-a dublat.

Nokia prezinta astfel in cadrul expozitiei cele mai noi investitii in 5G si IoT (Internet of Things), dar si produse compatibile 5G, reconfirmand rolul de lider in industrie si expertiza companiei in dezvoltarea tehnologiilor de generatie viitoare.

„Ne propunem sa crestem substantial investitiile in 5G pe parcursul acestui an si sa turam la maxium motoarele pentru inovatie in aceasta directie,” declara Rajeev Suri, Presedinte si CEO Nokia, in cadrul MWC 2016.

Suri a anuntat lansarea unui nou produs de acces radio 5G, AirScale, pentru a inlocui cunoscuta categorie de celule Flexi; achizitia Nakina, o companie canadiana de software specializata in preventia, identificarea si eliminarea amenintarilor de securitate; precum si lansarea unui fond de investitii IoT, de 350 de milioane de dolari, prin intermediul diviziei de private venture a Nokia, Nokia Growth Partners.

„Ne aflam deja in punctul in care facem o realitate din tehnologia 5G, permitand sa oferim capacitate si conectivitate masive – aceasta este parte integranta a viziunii noastre”, spune Suri.

„5G trebuie sa devina rapid o realitate, pentru ca aceasta tehnologie este esentiala in dezvoltarea unor solutii si produse IoT de importanta majora. Daca stim ca 5G poate ajuta la salvarea de vieti, poate imbunatati mediul inconjurator, facandu-ne viata mai buna, trebuie sa acceleram dezvoltarea.”

Cu aceste anunturi, Nokia face pasi concreti in consolidarea pozitiei de lider in dezvoltarea 5G, indicand ca aceasta este directia de business a companiei.

Integrarea Alcatel-Lucent

„Integrarea Alcatel-Lucent se desfasoara eficient si fara probleme,” spune Rajeev Suri. Noua companie are in target oportunitati multiple de vanzare si face oferte comune clientilor din toata lumea. „Combinand Nokia si Alcatel-Lucent, pozitia Nokia este imbunatatita dramatic, noua companie adresand o piata de 141 de miliarde de euro. Ce le putem oferi acum clientilor nostri si clientilor acestora este fara precedent,” spune Suri.

La finalul anului 2015, Nokia si Alcatel-Lucent au avut vanzari cumulate de 26,6 miliarde de euro, au facut investitii in cercetare de 4,5 miliarde de euro si aveau 40.000 de cercetatori si oameni de stiinta, precum si un cash flow de 10 miliarde de euro. Prima zi a noii companii a fost 14 ianuarie 2016.

5G and IoT

Noua solutie de acces radio 5G AirScale poate fi implementata indiferent de tehnologie, de la 2G la LTE Advance Pro si pana la 5G, atunci cand va fi cazul. Aceasta include si o noua celula imbunatatita, care va oferi consumatorilor o experienta superioara oricarei alte solutii si va utiliza cu 60% mai putina energie decat celula anterioara Flexi.

Achizitia Nakina, care va fi finalizata, conform estimarilor, in primul trimestru al anului, face parte din prioritatile Nokia de a oferi cea mai sigura retea pentru 5G si IoT. Achizitia este in concordanta cu viziunea Nokia de a prelua companii mici, dar care dezvolta tehnologii noi si capacitati unice.

Noul fond de investitii IoT are in vedere companii promitatoare din industrii precum connected enterprise, produse IoT pentru consumatorul final, automobile inteligente, echipamente medicale digitale, precum si tehnologii care au in focus solutii big data si instrumente de analiza. Fondul va sprijini Nokia sa identifice oportunitati de business si sa puna bazele tehnice pentru piata de produse IoT in continua crestere.

La MWC 2016, Nokia face publica viziunea asupra unei varietati importante de solutii, tehnologii si tendinte, dar si asupra produselor deja lansate. In cadrul Nokia’s Experience Center, din Hall 3, standurile 3B si 3D, au loc o serie de demononstratii pe parcursul expozitiei cu noua camera profesionala de realitate virtuala OZO, lansata in vara anului 2015.