Telefoane Mobile

De Black Friday romanii au cheltuit in medie 700 lei

Marius Panait_TeamshareVanzarile de Black Friday tranzactionate pe platfoma de e-commerce Teamshare au crescut cu peste 300% anul acesta fata de 2014, in timp ce valoarea medie a comenzii a urcat cu mai bine de 130%. Iar daca anii trecuti, romanii priveau Black Friday-ul ca pe un eveniment exclusiv de reduceri, in 2015 l-au privit ca pe o oportunitate de shopping, si au cumparat inclusiv produse la pret normal, arata datele Teamshare, prima platforma 100% integrata de e-commerce din Romania.

Potrivit expertilor Teamshare, vanzarile inregistrate de magazinele online care utilizeaza platforma de e-commerce au crescut anul acesta cu 330% fata de editia anterioara Black Friday, in timp ce numarul total al comenzilor a urcat cu 240%, iar valoarea comenzii medii cu peste 130%. Cresterea liniara raportata anul acesta, la o editie Black Friday cu oferte extinse timp de o saptamana, s-a datorat, in primul rand, unei pregatiri mai bune si din timp a campaniilor.

Mai mult, spun specialistii Teamshare, anul acesta s-a observat o schimbare majora in comportamentul de consum al clientilor digitali: au privit evenimentul ca pe o oportunitate sau moment de shopping online, similara cu cele de Craciun si Paste. Astfel, nu au mai ”vanat” preturile mici, ci au cumparat asumat, inclusiv produse cu pret intreg.

”Black Friday nu mai este doar un moment in care consumatorii cauta cele mai mari reduceri, ci este o oportunitate de shopping, la fel ca Pastele, Craciunul sau Valentine’sDay. Toate magazinele online care utilizeaza Teamshare ne-au confirmat ca au vandut si produse ce nu erau la promotie, cu mult peste media unei zile obisnuite. S-a observat o schimbare majora in comportamentul consumatorului final, care acum este obisnuit sa cumpere si lucruri mai scumpe din online”, declara Marius Panait, Managing Partner Entelion Software, compania care dezvolta Teamshare.

In ceea ce priveste zonele din Romania in care s-a cumparat cel mai mult de Black Friday, peste 65% din comenzi au fost plasate din afara Bucurestiului, ceea ce denota interesul si apetenta nationala a romanilor penru comertul online. Tranzactiile cele mai mari s-au inregistrat, atat pe 20, cat si pe 27 noiembrie, dimineata, in intervalul orar 8:00 – 12:00, si seara, dupa orele 16:00.

Potrivit expertilor Teamshare, succesul Black Friday de anul acesta s-a datorat, 100%, eforturilor magazinelor de a pregati din timp si in detaliu campaniile.

”Cu cat pregatirile au inceput mai devreme, in asa fel incat sa atinga cat mai multe segmente de clienti si potentiali clienti, cu atat rezultatele au fost la nivelul sau peste asteptari. Iar pregatirea campaniei nu se rezuma doar la marketing, ci si la asigurarea stocurilor suficiente si, foarte important, la procese operationale optimizate si automatizate”, explica Marius Panait.

In ceea ce priveste ”recordurile” raportate de magazinele care utilizeaza Teamshare, cea mai mare comanda inregistrata s-a ridicat la peste 12.000 euro, pentru produse de amenajari interioare, iar un singur magazin a vandut pe 20 noiembrie produse in valoare de 95.000 euro.