Securitate

Atentie la ofertele turistice si la anunturile matrimoniale

Foto 1

Cel mai recent raport Kaspersky Lab – “Mesajele de spam si tentativele de phishing din T3 2015” – dezvaluie tendintele infractorilor cibernetici din intreaga lume.

Raportul arata ca, desi procentul de mesaje de spam transmise prin e-mail a scazut comparativ cu T2, acestea inca abordeaza numeroase tactici pentru a insela destinatarii si a trece de filtrele de protectie.

Raportul arata ca in T3 din 2015, mesajele de spam au reprezentat 54,2% din numarul total de email-uri transmise, reprezentand o scadere cu 0,8% fata de trimestrul anterior. Primele trei surse de spam sunt: SUA (15,3%), Vietnam (8,4%) si China (7,2%).

Un nou tip de email de phishing a devenit popular in T3. Pentru a trece de filtrele de protectie pentru spam, textul din email si link-urile periculoase erau amplasate intr-un document PDF alaturat si nu in corpul mesajului.

“Pe parcursul celui de-al treilea trimestru din 2015, infractorii ciberneticiau profitat de perioada vacantei de vara si de persoanele singure. Au folosit mai multe tactici – de la notificari false ce pareau sa vina din partea hotelurilor, pana la link-uri compromise in documente PDF atasate la e-mail si solicitari de bani din partea unor anunturi matrimoniale pentru persoanele singure. Cu toate aceste metode care continua sa se dezvolte, este vital ca utilizatorii sa se protejeze cu cele mai noi instrumente de securitate cibernetica.”, a declarat Tatyana Shcherbakova, Antispam Analyst, in cadrul Kaspersky Lab.

Foto 2

Fisiere malware atasate la email

Ca si in T2, pagina HTML falsa Troian-Spy.HTML.Fraud.gen a fost in topul programelor malware trimise pe e-mail. Aceste mesaje isi ademenesc victimele imitand un anunt important din partea unei banci, a unei companii aeriene sau a unui magazine online.

Tari afectate

In T3 al anului 2015 s-au produs schimbari importante in clasamentul primelor trei tari vizate de mail-uri daunatoare. Germania (18,47%) a ramas pe primul loc, chiar daca procentul a scazut cu 1,12% din T2. Cantitatea de mesaje spam periculoase provenind din Brazilia aproape s-a dublat in T3, comparativ cu T2, plasand tara pe locul al doilea (11,7%). Rusia a urcat rapid in clasament de pe locul al cincilea, pe locul al treilea (7,56%), contributia sa crescand cu 2,82%. Marea Britanie (4,56%), care s-a clasat pe locul al doilea in T2, a incheiat T3 pe locul al saselea.

Tari sursa de spam

SUA raman cea mai mare sursa de mesaje spam in T3, 15,34% dintre acestea provenind de aici. Vietnam se claseaza pe locul al doilea cu 8,42%, de la 3,38% in trimestrul anterior. China intregeste Top 3 (7,15%), procentul sau din total ramanand neschimbat fata de T2.
Rusia, care a ocupat pozitia a doua in T2, si-a diminuat contributia cu 2,03%, pana la 5,79%, clasandu-se pe locul al patrulea. Este urmata de Germania (4,39%) si de Franta (3,32%), la care de asemenea s-au produs doar mici schimbari din T2.

Phishing

In T3 2015, sistemul anti-phishing Kaspersky Lab a inregistrat un numar de 36.300.537 de detectii pe computerele utilizatorilor, cu 6 milioane mai multe fata de trimestrul anterior.

Procentul de spam din traficul de e-mail

Dupa cateva luni relativ stabile in cel de-al doilea trimestru, s-au produs cateva modificari in procentul de spam din totalul de email-uri transmise. Suprapunandu-se cu perioada de vacanta de vara, cresterea din lunile iulie si august 2015 a fost urmata de o scadere considerabila in septembrie. Prin urmare, procentul mediu de mesaje de spam din T3 s-a ridicat la 54,19%, usor peste media din trimestrul trecut.