Securitate

Atacurile de spionaj cibernetic vizeaza IMM-urile

Foto

Ce mai recent raport Kaspersky Lab efectuat la nivel global arata ca numarul amenintarilor pentru dispozitive mobile s-a triplat in al doilea trimestru al anului 2015, tinta acestor atacuri de spionaj fiind companiile mici si mijlocii.

Datele Kaspersky Lab arata ca 51% din atacurile online care au fost blocate de produsele companiei au provenit din Rusia. Alte tari care s-au numarat printre principalele surse de malware sunt SUA, Olanda, Germania, Franta, Insulele Virgine, Ucraina, Singapore, Regatul Unit si China.

Amenintari pentru dispozitive mobile
• In al doilea trimestru al anului 2015 au aparut 291.800 de programe malware noi ce vizau dispozitivele mobile – de 2,8 ori mai multe decat in trimestrul anterior.
• 1 milion de pachete de malware pentru dispozitive mobile au fost instalate in al doilea trimestru, de 7 ori mai multe decat in T1.
Operatiunile de mobile banking au ramas tinta principala a atacurilor. Raportul din primul trimestru al anului 2015, realizat de Kaspersky Lab, mentiona malware-ul Troian-SMS.AndroidOS.OpFake.cc, care era capabil sa atace nu mai putin de 29 de aplicatii bancare si financiare. Cea mai recenta versiune a malware-ului, care a aparut in trimestrul al doilea, poate ataca 114 (de patru ori mai multe) aplicatii bancare si financiare. Scopul sau principal este de a fura datele de autentificare ale utilizatorilor, cu care sa atace, printre altele, aplicatii de email populare.

Atacurile pe Web: riscuri financiare
• Au fost inregistrate 5.900.000 de notificari care avertizau cu privire la tentativele de infectare cu malware cu scopul de a fura bani, prin accesarea online a unor conturi bancare – cu 800.000 mai putine decat in primul trimestru.
Amenintarile financiare nu se limiteaza la programele malware care ataca clientii sistemelor de online banking. Pe langa programele malware (83%), amenintari financiare sunt si minele de Bitcoin (9%) – programe malware care folosesc resursele computerului victimei pentru a genera monede Bitcoin, dar si hotii de portofele Bitcoin (6%) si keyloggerii (2%).

Atacurile cibernetice cu tinta predefinita
In al doilea trimestru al anului 2015, expertii Global Research and Analysis Team din cadrul Kaspersky Lab au dezvaluit patru campanii de spionaj cibernetic: CozyDuke, Naikon, Hellsing si Duqu 2.0. Lista victimelor includea agentii guvernamentale, companii comerciale si alte tinte la nivel inalt. Al doilea trimestru a demonstrat, de asemenea, interesul infractorilor pentru de companiile mici si mijlocii – acest tip de firme a fost vizat de campania de spionaj cibernetic Grabit. Infractorii cibernetici s-au concentrat pe companiile care activau in industria chimica, nanotehnologie, educatie, agricultura, mass media si constructii.

“In al doilea trimestru am lansat o initiativa importanta, numita Securing Smart Cities, care isi propune sa ii ajute pe dezvoltatorii oraselor inteligente sa tina cont de securitatea cibernetica in activitatea lor,” a declarat Alexander Gostev, Chief Security Expert in cadrul Global Research and Analysis Team, Kaspersky Lab. “Daca masurile de securitate nu sunt planificate in faza de dezvoltare, ar putea exista repercusiuni serioase mai tarziu, iar abordarea retrospectiva in securitate nu este cea mai eficienta,” a explicat Alexander Gostev.

Al doilea trimestru in cifre
Potrivit datelor KSN, solutiile Kaspersky Lab au detectat si respins 379,9 milioane de atacuri provenite din surse online din toata lumea. De-a lungul acestor trei luni, in medie 23,9% dintre computerele utlizatorilor de Internet din intreaga lume s-au confruntat cu un atac online cel putin o data, cu 2,4 % mai putine decat in primul trimestru.
Raportul complet pe trimestrul al doilea din 2015 este disponibil pe Securelist.com.