Foto si Video

Sony RX100 IV si RX10 II sunt noile camere Cyber-shot RC

Sony RX100 IV

Sony a anuntat lansarea celor mai avansate si versatile camere Cyber-shot, Sony RX100 IV (modelul DSC-RX100M4) cu dimensiuni compacte si Sony RX10 II (modelul DSC-RX10M2), care se remarca prin nivelul ridicat de zoom pe care il pot atinge.

Ambele modele se bazeaza pe primul senzor stacked Exmor RS CMOS , cu functii de procesare avansate si chip de memorie DRAM integrat. Rezultatul este procesarea de pana la 5 ori mai rapida a imaginilor si includerea unor functii disponibile pana acum doar pe camerele video profesionale. Printre noile caracteristici se numara inregistrarea super slow motion de 40x, care permite realizarea de inregistrari video cu viteze de pana la 1000 cadre pe secunda , , noul obturator Anti-Distortion cu o viteza maxima de 1/32000 secunde si posibilitatea inregistrarii video 4K .

Inregistrarea video Super Slow Motion de 40x
Noile modele Sony RX100 IV si Sony RX10 II sunt primele camere Sony adresate publicului larg care pot face inregistrari super slow-motion, de pana la 40 de cadre pe secunda. Astfel, utilizatorii pot inregistra si cele mai rapide momente de actiune, pana in cel mai mic detaliu, ca apoi sa le redea la cea mai buna rezolutie si claritate.

Pentru a obtine cel mai bun rezultat, utilizatorii pot alege dintre modurile de 1000fps, 500fps sau 250fps si formatele de redareiii,iv de 50p sau 25p . Mai mult, utilizatorii pot opta pentru doua moduri de declansare: „start trigger”, pornirea inregistrarii dupa apasarea butonului „record” sau „stop trigger”, inregistrarea secventelor dinainte de apasarea butonului. Cea din urma optiune permite inregistrarea ultimelor 2-4 secunde dinainte apasarii butonului de declansare, pentru a surprinde cu o precizie crescuta cele mai importante momente. De exemplu, doua secunde de inregistrari la viteza de 1000 cadre pe secunda in formatul 25p genereaza un filmulet de 80 secunde.

Obturator de mare viteza
Datorita noului senzor “stacked Exmor RS CMOS” cu chip DRAM integrat, camerele RX100 IV si RX10 II sunt ideale pentru fotografia sportiva sau alte activitati cu subiecte in miscare.

Capacitatea de procesare rapida a camerelor permite mentinerea vitezei continue de inregistrare de 16 cadre pe secunda pe Sony RX100 IV si de 14 cadre pe secunda pe Sony RX10 II pentru o perioada indelungata.

Mai mult, noul senzor de imagine a permis implementarea obturatorului Anti-Distortion (cu viteza maxima de 1/32000 secunde), care permite camerelor sa surprinda imagini extrem de clare cu o apertura larga, chiar si la un nivel de luminozitate de pana la EV19 . De asemenea, este redus si efectul „rolling shutter”, care apare cand sunt fotografiate subiecte in miscare. Astfel, fotografii si cameramanii vor putea realiza inregistrari clare, cu efect de bokeh, chiar si in cele mai dificile conditii de iluminare.

Sony RX10 II

Inregistrare video 4K
Noile modele RX100 IV si RX10 II sunt primele camere Cyber-shot care permit inregistrare la rezolutii 4K (QFHD 3840×2160)v, realizand videoclipuri cu un efect moire minim. Calitatea imaginii este asigurata de folosirea codec-urilor XAVC S, care inregistreaza filmele 4K cu o rata de 100 Mbps, iar cele Full HD cu 50 Mbpsv.

Modelul RX10 II poate inregistra pana la 29 de minute de material 4K (in Europa), in timp ce modelul RX100 IV, cu dimensiuni mai reduse, poate filma aproximativ 5 minute la aceeasi calitate. Printre caracteristicile video profesionale de care dispun ambele dispozitive se mai numara si Picture Profile, respectiv S-Log2/S-Gamut.

Ambele camere permit realizarea de fotografii de 16.8 MP in timpul inregistrarii video 4K, in oricare dintre cele 11 moduri de compozitie