20 de ani de Java
Stiri

Java implineste astazi 20 de ani

20 de ani de Java

Oracle si comunitatea de utilizatori si dezvoltatori din intreaga lume aniverseaza 20 de ani de Java.

Astazi, Java este pilonul central al aplicatiilor software care influenteaza munca si viata personala a fiecaruia. De la inovatii in segmentul enterprise big data, cloud, social media, aplicatii pentru mobile si Internet of Things, la masini conectate, smartphone-uri si jocuri video, Java continua sa ajute dezvoltatorii sa impinga limitele in inovatia tehnologica.

“Java a crescut si a evoluat, devenind una dintre cele mai importante si de incredere tehnologii din industria de astazi. Cei care au ales Java au fost rasplatiti de multe ori prin cresterea performantelor, a scalabilitatii, a sigurantei, a compatibilitatii si a functionalitatii”, spune Georges Saab, vicepresedinte pentru dezvoltare Java Platform in cadrul Oracle. “Ecosistemul Java ofera biblioteci de resurse deosebite, framework-uri si resurse care ajuta deopotriva programatorii incepatori sau experti. Dezvoltarea platformei Java poate fi urmarita in comunitatea transparenta OpenJDK. Cu o investitie considerabila din partea Oracle si a altora in comunitate, asteptam cu nerabdare sa vedem evolutia si dezvoltarea Java in urmatorii 20 de ani.”

“Fujitsu a recunoscut utilitatea Java in sistemele IT de indata ce platforma a devenit disponibila, si chiar in prezent lucram pentru promovarea aplicatiilor. Platforma Java este folosita in industrii diferite din Japonia, ca urmare a compatibilitatii mari si a productivitatii pe care le ofera”, spune Yasushi Fujii, vicepresedinte Application Management Middleware Division, Fujitsu Limited. “In viitorul IT&C-ului, tehnologiile mobile si cloud-ul vor strânge relatiile dintre oameni si companii, ajutând la crearea unei societati concentrate pe fiinta umana. Ne asteptam ca evolutia continua a ecosistemului Java sa ajute dezvoltarea IT&C-ului si schimbarea societatii si asteptam cu nerabdare sa colaboram cu comunitatea Java pentru dezvoltarea tehnologiilor Java.”

Evolutia limbajului de programare

Lansat in anul 1995, Java este limbajul de programare ales de 9 milioane de dezvoltatori si ruleaza astazi pe 7 miliarde de dispozitive. Imbunatatirea sigurantei drumurilor si pe cea aeriana, colectarea informatiilor despre oceane pentru aplicatii stiintifice, cresterea calitatii recoltelor de cereale pentru a ajuta la hranirea celor flamânzi, stimularea creierului uman, a sistemului muscular si a celui osos si dezvoltarea segmentului de gaming sunt doar câteva dintre proiectele interesante dezvoltate la nivel global si care folosesc tehnologie Java.

Dezvoltatorii concentrati pe mediul enterprise pot alege dintr-un ecosistem de 30 de implementari compatibile Java EE6 si Java EE7 de la 12 vânzatori. In plus, peste 125 milioane de dispozitive media bazate pe tehnologie Java au fost utilizate si peste 10 miliarde de carduri Java au fost livrate de la lansarea platformei.

Pentru un istoric complet al dezvoltarii Java si pentru a afla care au fost cele mai importante momente din istoria limbajului de programare, accesati site-ul Oracle.

“Limbajele de programare nu au intotdeauna o durata lunga de viata, iar cele care au, nu se bucura intotdeauna de un traseu sanatos”, spune Al Hilwa director de program in cadrul IDC pentru departamentul Application Development Research. “Dar Java a trecut testul timpului si pe cel al numarului extins de aplicatii care folosesc acest limbaj, de la sisteme enterprise complexe, la dispozitive mici de gaming”

Sub administrarea Oracle, doua lansari majore de platforma, inclusiv Java 7 si Java 8 au fost livrate, iar veriunea Java 9 este programata pentru 2016. Java Community Process (JCP) este mai deschisa si mai transparenta, fiind un element principal pentru participarea comunitatii la dezvoltarea continua a tehnologiei. OpenJDK Community, locul destinat colaborarii pentru implementarea open-source a platformei Java Standard Edition, atrage in mod continuu noi contribuitori care se alatura bazei extinse.

In martie 2014, Oracle a anuntat disponibilitatea Java SE 8 dupa ce a primit aprobarea finala in din partea Java Community. Aceasta noua versiune, care a inclus cea mai mare actualizare pentru modelul de programare Java de la lansarea platformei in anul 1995, a fost dezvoltata in colaborare in OpenJDK Community. La scurt timp, in aprilie 2014, au fost lansate Java Platform, Micro Edition 8 (Java ME 8) impreuna cu versiunile conexe Java Embedded, dupa obtinerea tuturor aprobarilor Java Community Process. Cu platforma Java 8 pe toate dispozitivele integrate, desktop-uri, centre de date si cloud, clientii pot implementa mai rapid aplicatii, pot procesa si analiza rapid datele si pot reactiona de indata ce anumite evenimente apar.

Noutatile erei urmatoare a Java

Oracle si comunitatea Java se concentreaza momentan pe lansare unor noi inovatii pentru Java 9. Cea mai importanta caracteristica pentru aceasta versiune noua este Project Jigsaw, care vizeaza modularizarea platformei pentru a o face scalabila pentru o gama variata de dispozitive, facilitând mentinerea librariilor si a aplicatiilor mari, imbunatatirea securitatii, mentenantei si a performantelor. Alte caracteristici care vor fi lansate pentru Java 9 includ Java Shell, un instrument interactiv pentru evaluarea fragmentelor de cod Java, un nou client API HTTP pentru a sprijini HTTP/2 si Web Sockets, un port pentru arhitectura ARM AArch64 pe Linux , o varietate de modificari pentru API-urile existente si imbunatatiri seminificative ale performantelor.

“Direct sau indirect, Java atinge orice om de pe planeta. Este liantul care faciliteaza dezvoltarea sistemelor mobile si servicii bancare de la distanta, distreaza milioane de oameni cu jocuri precum Minecraft si conduce motorul economic al pietelor globale”, spune Martijn Verburg, co-leader pentru Java User Group, din Londra. “Este necesar ca aceasta platforma sa fie administrata de un lider care intelege importanta Java pentru lumea intreaga, iar Oracle face o treaba excelenta in colaborarea cu o comunitate extrem de mare si de diversificata de utilizatori, dezvoltatori, de proiecte open source sau proiecte mai mari enterprise. Astept cu nerabdare sa vad cum vor inova urmatoarele generatii de ingineri. Folosind Java, posibilitatile par nelimitate.”

Pentru a marca aniversarea a 20 de ani de Java, Oracle Certification ofera o reducere de 20% pentru toate examenele de certificare Java. Oferta, disponibila la nivel global, este valabila pâna la data de 31 decembrie 2015. Candidatii trebuie sa utilizeze codul promotional Java20 când se incriu pentru examen. Pentru detalii, apasati aici.