Foto si Video

F64 si Catalin Beldea pregateste EFLIGHT – zbor spre eclipsa

foto Catalin Beldea

Catalin Beldea, „vanatorul de eclipse“, prezinta la F64 secretele fotografierii unui fenomen impresionant: Eclipsa totala de Soare la 12.000 de metri altitudine – „EFLIGHT – zbor spre eclipsa“.

F64, cel mai mare magazin foto-video din Romania si Europa de Sud-Est, gazduieste pe 14 mai, incepand cu ora 19.00, prezentarea proiectului EFLIGHT 2015 al lui Catalin Beldea. Fotograful si astronomul roman a surprins o eclipsa totala de Soare la 12.000 de metri, in timpul unui zbor cu avionul. La F64, Catalin Beldea le va vorbi participantilor la „EFLIGHT – zbor spre eclipsa“ despre ce inseamna, din punct de vedere fotografic, documentarea unei eclipse totale de Soare.

Fotografiatul eclipselor are partea sa de secrete si tehnici pe care cei interesati trebuie sa le stie si sa le stapaneasca. Asa cum un portretist isi studiaza subiectul in cele mai mici detalii, si la acest tip de fotografie trebuie cunoscuta „fizica“ din spatele spectacolului cosmic, tocmai pentru a surprinde toate etapele acestui fenomen unic si irepetabil. Foarte multi fotografi au avut ocazia sa imortalizeze eclipse de la sol, dar Catalin Beldea va vorbi la F64 si despre cum se pregateste pentru un asa eveniment cand este in avion si trebuie sa tina cont de mai multe elemente, nu doar de pozitionarea Lunii in fata Soarelui.

„Inca de mic am fost atras de cer, de stele, de misterele universului, iar de la varsta de 9 ani am inceput sa citesc despre sistemul solar si galaxii, dar si despre calatorii spatiale, viata in alta parte a cosmosului. Universul acesta ne da atatea ocazii in care sa ramanem fara cuvinte si ma bucur ca am putut surprinde si eu un astfel de fenomen“, a declarat Catalin Beldea, astronom si fotograf. „Pasiunea pentru eclipse a inceput, cum e firesc, in 1999, cand umbra Lunii a traversat Europa si Romania si am asistat la prima eclipsa totala de Soare. Atunci am facut prima «expeditie fotografica», dar nu intr-o zona exotica, ci la doar 60-70 km de Bucuresti, pe un camp din satul Chiselet, de langa Calarasi. Din 1999 si pana acum, am «vanat» opt eclipse totale de Soare si am facut expeditii pentru observarea lor in Turcia, Siberia, China, Pacificul de Sud (Polinezia Franceza), Australia, Kenya si, anul acesta, deasupra marii Norvegiei“, a mai spus Beldea.

foto Catalin Beldea (1)

„F64 a gazduit numeroase expozitii si prezentari de portofoliu ale unor oameni talentati. Acum, Catalin Beldea ne ridica de la sol, ne asaza in aer si ne prezinta eclipsa intr-un mod in care putini au ocazia s-o vada. Ne bucuram sa il avem invitat in magazinul nostru si sa le vorbeasca celor din comunitatea F64 despre ce inseamna sa «vanezi» astfel de fenomene extraordinare“, a declarat Ana Maresescu, Events & Training Manager pentru F64.

„EFLIGHT – zbor spre eclipsa“ se va desfasura in sala expozitionala a F64 din bulevardul Unirii nr. 45. Pe blogul F64 poti afla mai multe despre Catalin Beldea, pasiunile sale si cum a ajuns un „vanator de eclipse“.