Telefoane Mobile

Samsung Galaxy S6 Gold e preferatul utilizatorilor. Tu ce culoare preferi?

Galaxy S6_3

Auriul este noul negru nu numai in fashion cat si in lumea smartphone-urilor. Conform ultimelor cifre de vanzari ale smartphone-urilor Samsung, unul din patru utilizatori (23%) aleg varianta Samsung Galaxy S6 Gold si S6 edge Gold Platinum.

Stocurile de telefoane Samsung Galaxy S6 Gold si S6 edge in varianta Gold Platinum sunt epuizate sau aproape de epuizare pe pietele din intreaga Europa, semn ca preferintele europenilor in materie de culori s-au schimbat.

„Timp de mai multi ani, negru si alb au fost culorile alese de europenii care doreau sa isi exprime stilul personal. Totusi, ultimele date de pe piata ne arata ca utilizatorii au devenit mult mai deschisi in ceea ce priveste preferintele lor de culoare. De cand noile smartphone-uri Galaxy S6 si S6 edge au fost puse in vanzare, luna trecuta, am observat o cerere pentru varianta Gold Platinum similara celei pentru nuantele White Pearl si Black Sapphire. Am fost surprinsi de reactia pietei, iar acest fapt inseamna ca trebuie sa marim productia modelelor Gold Platinum pentru a face fata cererii,” a declarat Rory O’Neill, vicepresedinte a diviziei Mobile in Europa.

Psihologul Donna Dawson explica motivul pentru care auriul a revenit in preferintele utilizatorilor: „Auriul reprezinta bunastare, abundenta, idealuri, optimism si intelepciune. Dupa ani de recesiune si bugete restranse, incepem sa observam imbunatatiri economice si indraznim sa speram la un viitor mai bun. Suntem atrasi de lucrurile materiale si de vremurile bune carora le-am simtit lipsa mult timp, iar acum vedem luminita de la capatul tunelului si instinctiv tindem spre auriu.”

Ani aurii
Istoria ne arata ca auriul a fost in tendinte pe parcursul mai multor perioade, insa din anii 1980, auriul nu a mai avut oportunitatea de a fi in centrul atentiei utilizatorilor.

Dupa mai bine de doua decenii petrecute printre culori neutre, mai multi indicatori arata ca auriul reintra in topul preferintelor. Printre acesti indicatori se numara prezenta tot mai mare a bijuteriilor aurii ce pot fi oservate la marile targuri de moda si pe covorul rosu la evenimente internationale, revenirea verighetelor de aur sau a machiajelor cu nuante aurii. in plus, unele vedete precum Madonna, Rihanna si Miley Cyrus au fost observate purtand accesorii dentare aurii, acestea fiind extrem de populare printre vedetele hip-hop din anii 1990.

Psihologia culorii
Cele mai noi smartphone-uri Samsung vin in cinci culori diferite, Emerald Green, Blue Topaz, White Pearl, Black Sapphire si Gold Platinum. Donna Dawson explica psihologia din spatele fiecarei alegeri de culoare.

Gold Platinum
„Utilizatorii care aleg varianta aurie tind spre prosperitate, succes financiar si satisfactie generala. De obicei, ei sunt iubitori de lux, se bucura de cele mai bune lucruri din viata si se rasfata ori de cate ori pot. Sunt deschisi, prietenosi si se bucura de compania celor din jur. De asemena, au tendinta de a fi foarte intuitivi. Acceptarea provocarilor si depasirea lor sunt importante pentru ei, dar sunt generosi cu familia si prietenii atunci cand au posibilitatea. Auriul este o nuanta calda din spectrul de culori, este o nuanta mai calda a galbenului, asadar adopta de la aceasta culoare idealismul si optimismul.

Auriul straluceste si emana caldura similar luminii solare. Soarele este esential pentru supravietuire, iar aurul, metalul pretios, este esential succesului financiar. Astfel, exista ceva instinctiv in natura umana de a tinde spre aur. Dintre toate culorile, galbenul (si prin extensie auriul) atrage privirea mai mult ca oricare alta culoare, iar asta pentru ca in lumina puternica de afara, galbenul are cea mai mare vizibilitate din tot spectrul de culori.”

Green Emerald
„De obicei, sunt buni cetateni, cu un simt moral foarte dezvoltat si cu dorinta pentru simplitate. Verdele reprezinta noi forme de viata si noi inceputuri, inspira speranta, vitalitate si energie in oameni. Acesta transmite prietenie si conexiune cu altii, desi este o culoare rece, precum albastrul. Verdele scade senzatia de neliniste, de aceea, atunci cand oamenii sunt stresati, isi doresc adesea un sanctuar in natura. Aceasta nuanta de verde (smarald) sporeste atragerea generala catre lucrurille verzi prin profunzime si luminozitate.”

Blue Topaz
„Oamenii care aleg nuanta Blue Topaz drept culoarea preferata sunt increzatori, pretentiosi, sensibili, exigenti si intuitivi. Acesti oameni au nevoie de iubire si de siguranta. Luminozitatea culorii va atrage oameni increzatori in fortele proprii.”

White Pearl
„Oamenii care aleg culoarea alba ca fiind preferata lor tind sa fie extrovertiti. Pentru ca albul contine toate celelalte culori, este cealalta non-culoare, pe langa negru. Poate reprezenta intelepciune, onestitate si puritate, dar si un caracter deschis si increzator. Dupa galben, alb este culoarea vazuta cu ochiul liber ca fiind a doua cea mai vasta culoare.”

Black Sapphire
Din punct de vedere tehnic, negrul nu este o culoare, dar reprezinta absenta luminii. Pentru ca negrul poate reprezenta si vidul, aceasta culoare devine simbol pentru tot ce este ascuns, acoperit, nesigur sau necunoscut. Negrul reprezinta atat finalul lucrurilor, cat si inceputul lor (se presupune ca lumea ar fi aparut din haos, astfel incat toate culorile provin din negru). Acest lucru face negrul o culoare cu dubla semnificatie. Atat istoric, cat si cultural, negrul a fost asociat cu agresivitate si a fost intotdeauna culoarea aleasa de cei singuratici, rebeli sau a celor care nu se integrau in societate. Negrul a fost asociat cu ordine religioase, profesii sobre, cum ar fi avocatii, savantii si negustorii, cu doliul, cu noaptea si supranaturalul, drama si romantismul, josnicia, excitarea sexuala si respingerea conventiilor. Astfel, persoana care alege negrul drept culoarea preferata se straduieste sa fie recunoscuta pentru individualismul ei, independenta si capacitatea ei de a sta departe de multime, pentru discretie si pentru capacitatea de lider.”

Stiati ca…
1. …in majoritatea smartphone-urilor se gaseste aur veritabil utilizat pentru microcipuri?
2. …dintr-o tona de telefoane vechi (cantarite fara baterii) se pot extrage pana la 300 de grame de aur?
3. …aurul este comestibil.
4. …cel mai mult aur de pe pamant provine de la un impact cu meteoriti in urma cu 200 de milioane de ani?
5. …aurul din filmul „Italian Job” ar putea valora acum peste 40 de milioane de dolari?
6. …aproximativ sapte procente din productia de aur din lume este folosita pentru a construi dispozitive electronice?
7. …piata europeana a aurului reprezinta doar cca 8 procente din consumul mondial?

Donna Dawson este psiholog specializat in personalitate si comportament (BA Hons, MSc, completing PhD), acreditat de Universitatea Brandeis (Massachusetts, Statele Unite ale Americii), UniversitateaManchester (Anglia) si Goldsmiths College, Universitatea din Londra. Ea acopera o mare varietate de subiecte pentru a explica modul in care comportamentul si alegerile unei persoane se reflecta asupra personalitatii lor, inclusiv obiceiurile financiare, alegerile alimentare, preferinta de culoare si alte optiuni de stil de viata.