Laptopuri

Toshiba aniverseaza 3 decenii de la lansarea primul laptop din lume

Toshiba-T1100_

In aprilie 1985, Toshiba lansa primul laptop din lume fabricat in masa – modelul T1100 este cel care a pavat calea computerelor portabile catre succesul dispozitivelor pe care astazi le regasim in orice casa si birou.

Achizitionarea unui laptop este o actiune normala si rafinata, fiind uneori chiar o decizie greu de luat datorita varietatii de modele cu caracteristici si avantaje diferite, existente in piata. insa, pâna la mijlocul anilor 80, computerele erau dispozitive de birou de care utilizatorii erau “legati”.

In urma cu exact 30 de ani, Toshiba pornea o noua revolutie tehnologica prin lansarea pe piata Europeana a primului laptop, pe numele sau T1100.

Toshiba T1100 era primul laptop de larg consum din lume. Nu avea hard disk, ci doar unitate de discheta de 3.5″. Procesorul era Intel 80C88 si opera la frecventa de 4.77 MHz, acesta fiind o varianta a popularului procesor Intel 8088.
Era echipat cu un ecran LCD monocrom ce putea afisa doar text la o rezolutie de 640 x 200 pixeli.

primul c

Desi dispozitivul rula sub sistemul de operare DOS care era incarcat de pe discheta direct in memoria RAM, primul laptop Toshiba era indeajuns de mic si de usor pentru a fi transportat intr-o geanta sau rucsac si avea autonomie de pana la 8 ore.

Acest pas de pionierat in directia productiei de computere portabile de larg consum a revolutionat domenii precum arhitectura, inginerie si marketing. Piata a primit foarte bine modelul T1100 datorita portabilitatii sale, iar in primul an de la lansare Toshiba a vândut 10.000 de unitati, majoritatea in Europa.

Un an mai târziu, Toshiba lansa laptopul T3100 cu hard disk integrat, o premiera mondiala printre laptopurile de la acea vreme si echipat cu un procesor ce avea o performanta ce putea fi intalnita doar pe desktop-uri. in urma acestor rezultate, Toshiba a continuat sa isi extinda portofoliul de produse portabile si a inceput comercializarea acestora in SUA si Japonia. Laptopurile Toshiba, inclusiv T1100, au ajutat la expansiunea pietei IT, incurajand dezvoltarea industriei de componente pentru dispozitive portabile si au contribuit la dezvoltarea societatii informationale.

Toshiba_Kira

In prezent, Toshiba are deja un portofoliu impresionant de inovatii tehnologice, realizate pe parcursul ultimilor 30 de ani: primul Notebook cu CD-ROM (1995), primul Notebook cu DVD (1997), primul Notebook cu BT si Wlan (2001), primul PC- Tablet convertibil (2002), primul Notebook cu tehnologie 3D fara ochelari (2011), primul Notebook cu ecran 4K (2012).

Este foarte greu de gasit corespondentul lui T1100 in 2015, insa daca am adauga toate inovatiile din 1985 pâna azi, acesta ar fi Portégé Z30 pentru segmentul business si Kirabook pentru zona de consumer. Portégé Z30 este un Ultrabook cu o greutate de doar 1,2 kg si conectivitate completa, iar Kirabook redefineste conceptul de Ultrabook premium, fiind echipat cu procesoare Intel din ultima generatie, ecran PixelPureTM (2560 x 1440) si durata de viata a bateriei de pâna la 13 ore.

Portege_Z30_1