PowerOffHijack
Securitate

PowerOffHijack te spioneaza chiar si cand ai telefonul inchis

PowerOffHijack

Un nou tip de software malitios a fost descoperit de curand de firma de antivirus AVG. Este vorba despre PowerOffHijack, un soft care odata patruns intr-un smartphone poate transmite SMS-uri, initia convorbiri si chiar sa faca poze.

Acesta functioneaza pacalind utilizatorul ca telefonul este inchis. In momentul in care este apasat butonul de power si apare animatia de inchidere a telefonului urmata de ecranul negru, am crede ca acesta e un lucru normal. In fapt soft-ul malitios tine telefonul in continuare in functiune chiar daca ecranul afiseaza doar negru ca atunci cand este oprit. In acest fel, persoana care controleaza PowerOffHijack va controleaza si telefonul dumneavoastra. Firma AVG a declarat ca acest virus infecteaza doar versiunile inferioare lui Android 5.0, asadar cei cu Android 5.0, 5.0.1, 5.0.2 sau 5.1 sunteti scutiti de vizorul acestui virus. Deocamdata peste 10.000 de telefoane au fost infectate, marea majoritate situandu-se in China de unde virusul isi are originea. Sursa infectarii o constituie chiar magazinele virtuale oficiale Android, App Store, deci grija mare ce instalati. AVG recomanda ca, in caz ca avem suspiciuni in ceea ce priveste operabilitatea telefonului, si dorim sa-l inchidem sa scoatem mai bine bateria din telefon. In felul acesta inchidem 100% telefonul.

Deocamdata singura varianta de aparare impotriva acestui virus e folosirea unui antivirus gen AVG mobile sau BitDefender mobile si mai ales sa nu facem root telefonului.