Intel Edison
Alte gadgeturi

CES 2014: Intel Edison primul computer de marimea unui card SD

162511unknown-4

Cea mai noua si incitanta lansare de la CES 2014 este Intel Edison – cel mai mic computer din lume. Intel Edison este un computer ce arata ca un card SD si are la baza tehnologia Intel Quark. Are Wi-Fi si Bluetooth Smart (Low Energy) si este dedicat dispozitivelor purtabile.

In cadrul prezentarii oficiale, Brian Krzanich, CEO Intel, a anuntat ca Edison este “un PC complet din clasa Pentium ce are forma unui card SD”, ce foloseste un consum redus de energie de 22 nanometri si un procesor 400MHz Intel Quark dual core, ce ruleaza Linux. Edison integreaza chiar limbajele de programare Mathematica si Wolfram Alpha.

Sub forma unui card SD, computerul Intel Edison va putea fi integrat nu numai in ceasuri inteligente sau ochelari smart ci si in haine, scaune, pahare sau alte accesorii purtabile. Datorita dimensiunilor reduse, posibilitatile integrarii lui in viata de zi cu zi devin nelimitate, totul depinzand de imaginatia antreprenorilor si a inventatorilor. Astfel Intel Edison poate fi gandit sa functioneze pentru orice gadget sau obiect care va putea fi personalizat pentru nevoile fiecaruia.

Demonstratia cu integrarea cipului Edison in costumul de bebelusi Mimo Baby de la Rest Devices a punctat cateva functii foarte importante cand e vorba de copii – va masura semnele vitale ale copilului, temperatura, activitatea si iti va indica daca ii este foame sau daca ii este cald. Cipul Edison se introduce intr-un costum de bebelusi care detine senzori ce monitorizeaza temperatura, respiratia si miscare. Apoi Intel Edison transmite informatii catre alte device-uri conectate, cum ar fi un aparat automat de incalzit biberonul. Bineinteles, fiecare device are integrat un cip Intel Edison, care comunica cu celelalte pentru a gasi solutii uimitoare la nevoile noastre.

Mimo Baby cu Intel Edison

Dulcie Madden, co-fondator si CEO la Rest Devices explica “este o salopeta din bumbac ce are mai multe straturi de vopsea conducatoare, reunite intr-un strat de vinil”. Informatiile despre copil sunt transmise la o statie de baza Lilypad printr-o broasca de plastic ce se prinde de salopeta. Baza Lilypad trimite informatiile catre o aplicatie sau catre smartphone si totodata sincronizeaza celelalte device-uri cum e incalzitorul de biberon, pentru a crea un ecosistem smart de ingrijire.

mimo-wearable-baby-technology Sursa - Flickr, Joshua Reap

Putem spune ca Intel Edison este “creierul” hainelor si obiectelor smart din viitor, iar Dulcie Madden intareste aceasta idee: “Ceea ce am vazut prin Edison a fost un pachet all-in-one si intr-adevar ne-a permis sa concepem altfel inteligenta produselor noastre”. Fiecare actiune a noastra devine mai simpla, iar tehnologia intampina problemele noastre cu solutii din ce in ce mai ingenioase.

Afla mai multe detalii din prezentarea lui Brian Krzanich pentru noutatile si prototipurile Intel prezentate la CES 2014: