Noutati

SONY COMPUTER ENTERTAINMENT INC. PREZINTA PLAYSTATION 4 (PS4)

sony playstation 4

Arhitectura speciala a sistemului PS4, caracteristicile de integrare sociala si personalizare inteligenta, combinate cu noul PlayStation Network care incorporeaza tehnologia Cloud, ofera o experienta de gaming revolutionara si noi modalitati de interactionare cu jocurile

Bucuresti, 20 februarie 2013 – Sony Computer Entertainment Inc. (SCEI) prezinta noul PlayStation®4 (PS4™), sistemul de home entertainment „next generation”, care aduce o experienta de gaming captivanta bazata pe noi caracteristici avansate, precum grafica si viteza imbunatatite, personalizarea inteligenta si capabilitatile sociale integrate. PS4 va oferi un ecosistem de gaming extins prin includerea tehnologiei cloud in PlayStation®Network si punand accentul pe jucatorii, ca vor putea sa se bucure de jocuri unde, cand si cum vor. PS4 va fi disponibil la sfarsitul lui 2013.

Construit in jurul jucatorului, inspirat de dezvoltatorii de jocuri

PS4 a fost reproiectat in totalitate pentru a oferi cele mai bune jocuri si cea mai captivanta experienta de joc. Acest scop este atins prin realizarea unui sistem potrivit nevoilor exprimate de studiourile de jocuri: de a-si dezlantui creativitatea si de a extinde limitele tehnologice.

PS4 asigura accesul la o gama larga de experiente oferite de PlayStation, atat pe consola, cat si pe PlayStation® Network (PSN) sau in spatiul mobil.

Arhitectura noului sistem se distinge prin performantele sporite si usurinta cu care se pot dezvolta jocuri pentru ea. PS4 este construit in jurul unui procesor special cu opt nuclee x86-64 si un procesor grafic de cea mai noua generatie.

Procesorul grafic (GPU) a fost imbunatatit in special pentru utilizarea simplificata in sarcini de calcul generale (GPGPU) precum simularea fizica. GPU-ul contine un aranjament unificat de 18 unitati de calcul, care impreuna genereaza o putere de calcul de 1.84 Teraflops ce poate fi folosita pentru redarea grafica, sarcinile de simulare sau combinatia celor doua.

Noua consola este echipata cu 8 GB de memorie unificata, care usureaza procesul de dezvoltare a jocurilor si imbogateste continutul disponibil pe platforma. Inginerii au folosit memorie de tip GDDR5 conferind sistemului o latime de banda de 176 GB/secunda si imbunatatind totodata si capabilitatile grafice.

Rezultatul final din punct de vedere al jucatorilor consta intr-o grafica spectaculoasa si experiente de joc care depasesc orice asteptari.

Impartaseste cu prietenii experienta de joc

Interactiunile sociale reprezinta punctul central al noii experiente PS4, prin urmare arhitectura hardware a sistemului include noi caracteristici orientate spre impartasirea experientei cu alti jucatori. PS4 ofera un sistem de compresie si decompresie video de tip “always on”, care permite uploadarea fluida a secventelor de joc inregistrate. Pentru prima data, jucatorii se pot lauda cu victoriile lor rasunatoare cu o singura apasare de buton. Prin simpla apasare a butonului “SHARE” de pe controller, poti revizui ultimele minute de gameplay, alege secventa dorita si te poti intoarce la joc – video-ul se va uploada in timp ce te joci. De asemenea, jucatorii pot da share la imagini si videouri la fel de usor si pe retelele de socializare, precum Facebook.

PS4 imbunatateste si mai mult aspectul social permitand jucatorilor sa transmita in timp real sesiunea lor de joc folosind servicii de streaming precum Ustream. Pe durata transmisiilor live, prietenii tai pot comenta direct pe streamul video si daca te blochezi la o secventa mai dificila ti se pot alatura prin noi modalitati de conectare. De exemplu, prietenii tai iti pot oferi health potions sau arme speciale cand ai cea mai mare nevoie de ele, direct in mijlocul jocului.

Utilizatorii de Facebook isi pot asocia contul de pe reteaua de socializare cu cel de pe Sony Entertainment Network. Prin intermediul PS4, utilizatorii pot apela la prietenii lor pentru sesiuni de co-op sau “cross-game chat”.

PS4 Dispozitive complementare (second screen)

PS4 va functiona in colaborare cu dispozitive complementare, precum PlayStation®Vita (PS Vita), smartphone si tablete, pentru a le oferi jucatorilor continutul favorit de gaming, oriunde s-ar afla. Una dintre caracteristicle cheie care se foloseste de dispozitivele complementare este “Remote Play”: cu ajutorul PS Vita, titlurile PS4 jucate in mod normal pe televizoarele din sufragerie se vor putea juca direct pe ecranul de 5 inci al PS Vita, folosind reteua Wi-Fi*1. Viziunea de viitor al SCEI include disponbilitatea jocurilor PS4 si pe PS Vita*2.

Noua aplicatie dezvoltata de SCE numita “PlayStation®App” va permite tabletelor si smartphone-urilor iPhone, iPad si AndroidTM *3 sa devina dispozitive complementare. Odata instalata aplicatia, utilizatorii vor putea afisa pe aceste dispozitive informatii adiacente (harti, obiective, profile de utilizator) jocului rulat de PS4, vor putea cumpara continut digital pe care il vor putea descarca direct pe consola sau vor putea urmari sesiunile de joc ale prietenilor.

Gameplay instant

PS4 reduce in mod radical timpul de asteptare legat de continutul digital. PS4 include “suspend mode”, o functie care induce consola intr-o stare de economisire de energie, fara sa opreasca sesiunea de joc actuala. Timpul necesar pornirii consolei si incarcarii jocurilor salvate devin astfel o amintire. Cu PS4, jucatorii apasa butonulde pornire si pot continua instant jocul de la stadiul la care s-au oprit. In plus, jucatorii pot rula in paralel cu jocurile video o mare varietate de aplicatii precum un browser web.

De asemenea, PS4 permite ca jocurile sa fie descarcate ori updatate in background, chiar si in modul stand-by. Continutul digital devine utilizabil pe masura ce este descarcat, fara sa fie necesara asteptarea terminarii download-ului. In momentul achizitionarii de jocuri digitale, consola descarca cea mai importanta parte a pachetului de date pentru ca jucatorii sa le poata porni imediat. Restul continutului este descarcat in timpul sesiunii de joc.

Continut personalizat

Pe interfata reproiectata, utilizatorii au acces rapid la informatiile impartasite de prieteni, pot vedea videourile de joc uploadate, pot obtine informatii despre continutul disponibil pe PS4 (jocuri, filme, seriale TV), pe care la randul o pot recomanda altor utilizatori. Scopul pe termen lung este reducerea pe PS4 a timpilor de descarcare la zero: daca sistemul are destule cunostinte despre utilizator pentru a prezice care joc va fi urmatorul achizitionat, atunci acel joc poate fi pregatit inainte ca utilizatorul sa apese “buy”. PS4 va imbunatati experienta de divertisment digital, raspunzand la nevoile potentiale ale utilizatorilor.

Gaming in Cloud

Lansat in noiembrie 2006, PlayStation Network, serviciul de retea al utilizatorilor PlayStation, este activa in 67 de tari si regiuni din intreaga lume*4 cu numarul total de download-uri depasind 2.8 miliarde*5. Pe langa jocurile disponibile pe PlayStation®Store, utilizatorii PS4 se vor putea bucura de o serie de servicii oferite de PSN, precum Sony Corporation’s Music Unlimited, un serviciu de muzica cloud bazat pe abonament si Video Unlimited, un serviciu video premium.

Prin combinarea PlayStation Network cu tehnologia cloud dezvoltata de Gaikai Inc, SCE urmareste sa faca posibila explorarea gratuita a diferitelor jocuri. Pe viitor, cand un jucator gaseste pe PlayStation Store un titlu care sa-i placa, el va putea incerca imediat o portiune reala si nu o versiune ciopartita a jocului. Prin Gaikai si PlayStation Store, jucatorii vor putea incerca jocurile, platind doar pentru cele care le intereseaza cu adevarat. SCE studiaza si alte posibilitati revolutionare de folosire a tehnologiei cloud, precum includerea pe PS4 a unui catalog de peste 3000 titluri PS3*6.

SCE va anunta noi detalii despre PS4 si oferta de jocuri dezvoltate de studiourile 3rd party, de comunitatea de dezvoltatori independenti si de studiourile SCE Worldwide Studios, precum si alte imbunatatiri aduse intregului ecosistem PlayStation pana la lansarea planificata pentru sezonul sarbatorilor de iarna din 2013.