Gadgeturi,  Stiri

Blackberry anunta doua smartphone-uri noi – Z10 si Q10 – si noul sistem Blackberry 10

bb10

RIM a lansat doua smartphone-uri Z10 si Q10, care ruleaza pe platforma BlackBerry 10 si, in cadrul aceluiasi eveniment, RIM a anuntat ca isi schimba numele in BlackBerry.

BlackBerry Z10 dispune de un ecran de 4,2 inci cu o rezolutie de 280 x 768 pixeli si 356ppi), un procesor dual-core Snapdragon S4 Plus la 1.5GHz si 2GB RAM, 16GB spatiu de stocare si slot de card. Pe spate, camera foto este de 8MP si filmeaza 1080p iar pe fata se gaseste o camera de 2MP care filmeaza 720p. La partea de conectivitate smartphone-ul BlackBerry Z10 vine cu LTE, Wi-Fi, Bluetooth si NFC.

BlackBerry Q10 are aceleasi specificatii ca si BlackBerry Z10 doar ca ofera tastatura fizica qwerty si are un ecran mai mic de 3.1 inch cu rezolutie de 720 x 720.

Blackberry 10

Sistemul de operare BlackBerry 10 este o platofrma fiabila care are un design modern si o interfata bazata pe gesturi. BlackBerry 10 vine cu multe dintre caracteristicile pe care le intalnim la un sistem de operare modern. Cateva din cele mai importante functii cu care vine BlackBerry 10 sunt:

BlackBerry Hub – prin aplicatia Hub au fost unificate caile de comunicare cum ar fi messenger sau retele sociale. Cu un simplu gest facut cu degetul pe ecran se vor deschide toate aceste aplicati de comunicare.

BlackBerry Flow – se ocupa de partea de multitasking, numele de flow fiind dat de rapiditatea cu care poti sa comuti intre aplicatii fara a fi nevoie sa inchizi nici una dintre ele. Un exmplu ar fi vizionarea a unui film de pe Youtube iar in acelasi timp poti sa citesti un e-mail, pentru ca videoclipul ruleaza intr-o parte.

BlackBerry Balance – este una dintre cele mai importante functii, separa datele cu caracter personal de cele de la munca. Toate datele de la munca sunt stocate pe un server BlackBerry Enterprise Service 10. Asta inseamna ca angajatii care parasesc compania pot sa isi stearga datele de la munca fara sa stearga si datele personale de pe telefon.

BlackBerry 10 browser – noul browser a fost regandit si are acum un design minimalist si este foarte rapid. Printe noile caracteristici cu care vine noul browser se numara suportul pentru html 5 si flash, navigarea siturilor in modul privat si modul reader care afiseaza doar textul si imaginile fara mai reda reclame si elimina bara de meniu a browserului.

BlackBerry Remember – noua aplicatie prezentata de cei de la Blackberry ta ajuta sa organizezi si sa gestionezi informatiile pe care le ai pe smartphone, facand posibila gruparea continutului, cum ar fi pagini de internet, e-mailuri, fotografii, documente si alte fisiere. Prin aceasta aplicatie, iti poti crea sarcini, stabili alarme si sa atribui date scadente.

BlackBerry Protect – este o aplicatie integrata in BlackBerry 10 care, odata activata, te ajuta sa iti gasesti telefonul in cazul in care il pierzi, iar monitorizarea se face prin site-ul celor de la BlackBerry, avand posibilitatea de a vizualiza locatia telefonului, blocarea lui sau stergerea datelor.

BlackBerry Camera – fotografierea se face prin atingerea ecranului in locul unde se doreste focalizarea. Camera are si functia timeshift care trage mai multe cadre, iar userul va alege cadrul care i se pare cel mai bun.

BlackBerry World – este magazinul de aplicatii pentru BlackBerry 10 care a fost lansat cu 70 000 aplicatii

Cateva aplicati care merita mentionate Facebook, LinkedIn, si Twitter au fost integrate direct in sistemul de operare. Cu noul sistem de operare (si cu cele doua telefoane lansate) compania BlackBerry spera sa atraga noi utilizatori cu magazinul propriu unde vor gasi muzica, filme si peste 70 000 de aplicatii printre care se numara Skype, Radiom, Kindle si Whatsapp.

Ramane de vazut daca odata cu lansarea noului sistem BlackBerry 10 si a celor doua telefoane compania canadiana va reusi sa atraga o parte din utilizatorii sistemelor iOs si Android.

Voua cum vi se pare noul BlackBerry 10?